РТ: Вашингтон наводи да неће разматрати руски предлог о окончању ширења НАТО-а

12-01-2022 08:34:39 | | Нед Прајс (л) и Ентони Блинкен (д), фото: © AP Photo / Andre |

Прошлог месеца Москва је објавила нацрт споразума којим би се окончало ширење блока предвођеног САД-ом на исток

Вашингтон неће разматрати руске предлоге да се законски забрани ширење војног блока НАТО на исток и нема намеру ни да разговара о тој идеји, рекао је портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс.


Раније су у понедељак у Женеви заменик америчког државног секретара Венди Шерман и заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков разговоралаи скоро осам сати о предлозима које је Москва изнела у децембру за правно обавезујуће безбедносне гаранције, укључујући забрану рапосређивања оружја и ограничења војних вежби. Међутим, један од кључних циљева Русије је да се Вашингтон сложи да се НАТО неће даље ширити даље на исток и да се неће дозволити Украјини да постане чланица.


Према Прајсовим речима, америчке дипломате радо прихватају различите реципрочне споразуме о ракетама и транспарентности кретања трупа.

„Били смо, међутим, чврсти у одбијању безбедносних предлога које смо чули од Москве и који једноставно нису у опцији за Сједињене Државе“, рекао је он.

„Нећемо, на пример, дозволити никоме да залупи и затвори политику ’отворених врата‘ НАТО-а, која је одувек била централна за НАТО алијансу.


Такође је рекао да Вашингтон није вољан да доноси одлуке о Украјини без учешћа Украјине.

„Преговори о сложеним темама попут контроле наоружања не могу се завршити за неколико дана, па чак ни недеља. Морамо дати дипломатији време и простор који су потребни за напредак у тако сложеним питањима“, закључио је он.

Састанак НАТО-а и Русије планиран је за данас, на којем ће дипломате такође разговарати о другом низу безбедносних предлога, које је изнела Москва. Текст који је прошлог месеца достављен 30-чланом блоку фокусира се углавном на кретање трупа и технике, укључујући да ниједан потписник неће рапоредити своје снаге на европске државе које нису биле чланице НАТО-а 1997. године. Предлог такође укључује клаузулу да се садашње чланице НАТО-а одричу било какве војне активности на територији Украјине, као и у другим источноевропским, транскавказским и централноазијским државама.

У понедељак, после састанка у Женеви, Рјабков је рекао новинарима да Москва неће прихватити ништа мање од потпуног уверавања Вашингтона да ће НАТО окончати своје проширење на исток.

„За нас је апсолутно императивно да Украјина никада не постане чланица НАТО-а“, рекао је он.

Извор:РТ