РТ: „Министар Хоук разматра да ли да укине визу господину Ђоковићу“, каже портпарол

11-01-2022 09:20:20 | | фото: © Getty Images / RT/ vostok.rs |



Аустралијски министар за имиграцију Алекс Хоук још увек "темељно" разматра случај Новака Ђоковића док се најбољи тенисер света бори против депортације из земље због проблема око визе.


Ђоковић (34) је јуче однео победу у својој судској бици када је судија у Мелбурну пресудио да србска звезда треба одмах да буде пуштена из притвора и да му се врати аустралијска виза.


Међутим, претња депортације је и даље ту, пошто министар за имиграцију Хавке има овлаштење да интервенише и поново укине његову визу.


Ово је саопштио и адвокат Кристофер Тан током судског поступка.




У данашњем саопштењу, министар за имиграцију је саопштио да је опција депортације још увек на столу, иако ће одлука вероватно бити донета сутра.

„Као што је јуче наведено у Федералном окружном и породичном суду, министар Хоук разматра да ли да укине визу господину Ђоковићу у складу са чланом 133ц (3) Закона о миграцијама“, рекао је Хоуков портпарол.

„У складу са прописаном процедуром, министар Хок ће темељно размотрити ово питање.

„Пошто је проблем у току, из правних разлога, неприкладно је даље коментарисати.

Ђоковић је у Аустралију стигао прошле среде уз медицинско изузеће које су одобрили званичници Тениског савеза Аустралије и државе Викторије, за које се веровало да је довољно да се пређе граница и да се може такмичити на овомесечном Аустралијан опену.

Изузеће Ђоковића се базира опоравку од инфекције коронавируса у децембру, али су гранични званичници то сматрали недовољним јер није вакцинисан.

Ђоковићу су потом укинули визу пре него што су га преместили у озлоглашени имиграциони притвор у Мелбурну.

Најважније је, међутим, да је судија Ентони Кели оценио да је Ђоковић био подвргнут „неразумном“ третману, да му је ускраћен приступ правним заступницима и тениским званичницима и да је био под притиском да донесе одлуку у раним јутарњим сатима.

Након што му је враћена слобода, Ђоковић је јуче успео да мало тренира у Род Лејвер арени.



Србска звезда има за циљ да освоји четврту узастопну титулу на Аустралијан опену и рекордну 10. укупно.

Победа у Мелбурну би такође значила да 21 гренд слем титулу, једну испред ривала Роџера Федерера и Рафаела Надала.

Овогодишњи главни жреб Аустралијан опена почиње 17. јануара, што значи да би Ђоковићево учешће могло да буде упитно док се спор око његове визе наставља.

Извор:РТ