„Ђоковић жртва политичких игара“ - србски дипломата за РТ

11-01-2022 07:08:03 | | фото: © AP/Darko Vojinovic / RT/ vostok.rs |

Тениска икона погрешно третирана као криминалац и терориста, каже србски изасланик у Москви

Правна битка око визе српске тениске суперзвезде Новака Ђоковића изазвала је „разумљив“ бес и фрустрацију међу навијачима широм света, рекао је србски дипломата за РТ.


Аустралијски савезни суд одбацио је у понедељак укидање визе спортисти, наводећи да му званичници нису дали довољно времена да одговори на оптужбе да је прекршио строга правила уласка у земљу. Судија је наложио да се Ђоковић одмах пусти из имиграционог притворског центра.


„Надам се да аустралијске власти поштују одлуку свог суда. Поштивање судске одлуке је атрибут владавине права“, рекао је за РТ Славољуб Царић, отправник послова амбасаде Србије у Москви.


Ђоковић је невољно постао „жртва политичких игара“, рекао је дипломата.

"Новак Ђоковић није криминалац, терориста, нити илегални мигрант, како су га третирале аустралијске власти, што изазива разумљиво огорчење његових навијача и грађана не само Србије, већ и целог света."


Полиција Мелбурна је у понедељак употребила бибер спреј да растера гомилу Ђоковићевих навијача, од којих су неки били умотани у српске заставе, испред канцеларије која припада његовом правном тиму.

Ђоковић је требало да игра на Аустралијан опену, али је прошле недеље приведен док је покушавао да уђе у земљу под медицинским изузећем због вакцинације против коронавируса.

Ђоковић је граничним званичницима рекао да није вакцинисан, али да се опоравио од вируса прошлог месеца и дао негативан тест 22. децембра, пренео је "Телеграф", позивајући се на судске документе. Званичници су му ипак укинули визу, наводећи да је тенисер прекршио правила.


Царић је изразио наду да ће Ђоковић играти на турниру. Међутим, његово учешће остаје под упитно, јер је министар за имиграцију Алекс Хоук рекао након одлуке да он ипак може да укине визу спортисти.

Извор:РТ