РТ: „Северни ток 2“ и даље не испуњава захтеве ЕУ - Берлин

11-01-2022 07:57:02 | | фото: © Kay Nietfeld / picture alliance via Getty Images / R |


Контроверзни пројекат гасовода "Северни ток 2" још увек не испуњава захтеве Европске уније за сертификацију, а процес ће бити суспендован док оператер не изврши промене, рекла је немачки министар спољних послова.

Говорећи за италијански лист "Ла Стампа", Аналена Бербок је указала да покретање "Северног тока 2" има геополитичке импликације, те стога нова влада у Берлину захтева да се сви захтеви испуне пре сертификације.

Одобрење гасовода, које је могло да буде завршено овог месеца, суспендовано је средином новембра након што је немачка савезна агенција "Бундеснецагентур" инсистирала да оператер гасовода "Северни ток 2" АГ оснује немачку подружницу. Немачко министарство енергетике описало је суспензију као регулаторно питање и привремени корак, те да ће се процес наставити се оснује подружница.


Аналена Бербок, члан Зелене партије, постала је министар спољних послова у децембру након коалиционог споразума са Социјалдемократском партијом и Слободном демократском партијом. Пре него што је кабинет формиран, канцелар Олаф Шолц је потписао споразум о широком деловање који укључује нову политику о контроверзном гасоводу.

„Наша савезна влада је у коалиционом споразуму јасно навела да енергетски пројекти у Немачкој морају да буду у складу са европским захтевима, што важи и за `Северни ток 2`. То тренутно није случај, па је процес сертификације обустављен“, рекла је Бербокова.

Она је такође рекла да Берлин има споразум са САД-ом, којим се обавезао да ће применити оштре мере против Русије, у случају да Москва "користи енергију као оружје против Украјине".

"Северни ток 2" је завршен у септембру и сада повезује Русију са Немачком без пролаза кроз било коју трећу земљу. То значи да ће, када почне са радом, транзит гаса постати мање зависан од трећих страна, чиме ће се смањити цена гаса. Гасоводиу су се оштро противили политичари у Вашингтону и Кијеву, који тврде да ће гасовод повећати ослањање Европе на руски гас и смањити енергетску безбедност континента.

У децембру је руски председник Владимир Путин рекао да је гасовод спреман за пуштање у рад у остатак Европе.

„Чим [европски партнери] донесу одлуку о почетку његовог рада, велике додатне количине руског гаса ће одмах стићи у Европу“, рекао је он.

Извор:РТ