РТ: Русија и Кина поставиле нови историјски рекорд - Москва

11-01-2022 08:48:29 | | фото: © Sputnik / Mikhail Metzel / RT/ vostok.rs |

Трговина између највеће и најмногољудније земље на свету процветала упркос пандемији

Упркос томе што су односи и логистика поремећени пандемијом коронавируса, заједнички комерцијални промет Русије и Кине у 2021. години премашио је нивое пре пандемије и оборио је рекорде, открио је трговински представник Москве у Пекингу.


У интервјуу за РИА Новости, Алексеј Дахновски је рекао да је према кинеској статистици обим међусобне трговине већ премашио 130 милијарди долара за првих 11 месеци прошле године, предвиђајући да ће укупан износ вероватно бити већи од 140 милијарди долара.


Према речима Дахновског, то се догодило због раста цена енергената и обојених метала, као и раста испорука угља свом источном суседу.


Он је напоменуо да је претходни рекорд остварен у 2019. години, са билатералним трговинским прометом близу 111 милијарди долара.


„Надамо се да ћемо 2022. године, ако се пандемија смири, постићи нови рекорд. Ако се тренутни трендови наставе, требало би да до 2024. достигнемо циљни ниво од 200 милијарди долара који су поставили лидери наше две земље“, рекао је Дахновски.

Саопштење руског изасланика долази у тренутку када Москва и Пекинг поздрављају своје односе суочени са растућим непријатељствима са Западом. У новогодишњој поруци свом руском колеги Владимиру Путину, кинески председник Си Ђинпинг рекао је да је у протеклој години „обим билатералне трговине достигао нове висине и да су велики стратешки пројекти у области енергетике, космоса... убрзани“ између две државе.

Обраћајући се новинарима на својој годишњој конференцији за новинаре, руски лидер је рекао да две државе „имају односе од поверења и да нам то помаже да изградимо и добре пословне везе“. Путин је додао да две земље такође заједно развијају одређена високотехнолошка оружја.

Крајем новембра Игор Сечин, шеф руског државног нафтног гиганта "Росњефта", рекао је да су Москва и Пекинг „постигли историјски успех у развоју свеобухватне сарадње и јачању свеобухватних веза, а индустрија ствара основу за даље повећање трговине.

Извор:РТ