РТ: Како Немачка игнорише Србију и међународно право блокирајући РТ ДЕ

25-12-2021 11:55:14 | | РТ ДЕ студио у Москви, фото: © Facebook / RT DE / RT/ vosto |

Тензије су постале високе откако је РТ ДЕ покренут из свог студија у Москви прошле недеље, на велико незадовољство одређених политичких кругова и мејнстрим медија у Немачкој. Само неколико сати након покретања канала, Јутјуб је избрисао страницу канала, саопштивши да је креирана у супротности са раније постављеним ограничењима.

Шта се десило са РТ ДЕ-ом?

Упркос томе што је РТ ДЕ добио лиценцу у Србији, која је као и Немачка потписница Европске конвенције о прекограничној телевизији (ЕЦТТ), немачка регулаторна агенција за медије МАББ покренула је тужбу против емитера. Агенција тврдио да РТ ДЕ има седиште у Немачкој и да емитује у земљи без одговарајуће дозволе. Такође се захтева да РТ
достави објашњења до 30. децембра. Европска сателитска служба Еутелсат је у среду саопштила да је уклонила РТ ДЕ са свог сателита 9Б, који покрива централну и источну Европу, а који је посебно популаран међу Немцима. Компанија је саопштила да је реаговала на савет МАББ-а и Европске регулаторне агенције за аудиовизуелне медијске услуге.



Како је омаловажена србска лиценца?

Док је МАББ тврди да србска дозвола за емитовање није довољна, немачки медији су отишли ​​још даље у покушајима да умање значај савршено легалних папира који су РТ ДЕ-у омогућили приступ немачкој телевизијској публици.

„Србска дозвола за емитовање очигледно није вредна папира на коме је написана“, рекао Хендрик Зорнер, који је на челу немачке федерације новинара. Велики немачки лист "Зидојче цајтунг" наводи да је РТ ДЕ одлучио да покрене емитовање из Србије само зато што та земља има „проруско политичко вођство“, а сличне сугестије изнели су и таблоид "Билд" и неки други медији.


Шта су политичари рекли?

Ни нови немачки канцелар Олаф Шолц ни Министарство спољних послова Немачке нису званично коментарисали догађаје око РТ ДЕ-а, препуштајући МААБ-у да се бави ситуацијом. Али овим питањем се позабавио Томас Хакер, портпарол Слободне демократске партије, која је освојила више од 11 одсто гласова на овогодишњим парламентарним изборима. Хакер је рекао да је очигледно да „онај ко има дозволу за емитовање у Србији нема лиценцу за ЕУ“, тврдећи да РТ ДЕ у Немачкој ради као „пиратска станица“.


Како РТ ДЕ емитује?

У саопштењу РТ-а се истиче да се канал
РТ ДЕна немачком језику емитује из Москве од стране компаније АНО ТВ-Новости. Већина особља канала од око 400 људи такође ради у руској престоници. Немачки "РТ ДЕ продакшн" креира само садржаје по наруџби АНО ТВ-Новости. Канал своје програме на немачком језику испоручује преко сателита, са сигналом пореклом из Србије. РТ ДЕ је добио дозволу за емитовање у земљи 6. децембра ове године, те ће бити на снази до 2029. године. РТ је раније поднео захтев за дозволу за емитовање у Луксембургу као „РТ ауф дојч“, али је одбијен у августу ове године. Више немачких медија је саопштило да је тадашњи канцелар Ангела Меркел утицала на одлуку Луксембурга, али је званично демантовала те извештаје.

Како је легално емитовање програма из Србије?

Иако Србија није чланица ЕУ, и Београд и Берлин су међу 33 потписнице ЕЦТТ-а. Немачка је ратификовала споразум 1991. године, док је Србија приступила 2010. године. Члан 4 ЕЦТТ-а каже да све стране „гарантују слободу пријема и неће ограничавати реемитовање на својој територији програмских услуга које су у складу са условима ове конвенције”.


Зашто није поднет захтев за немачку лиценцу?

Њемачки закон о медијима забрањује политичким партијама или правним лицима на основу јавног права да управљају радио-дифузним сервисима – осим за цркве и универзитете. Ова забрана важи и за компаније у којима је држава већински акционар. Пошто је РТ јавна непрофитна организација коју Русија сматра „организацијом од стратешког значаја“, Немачка је сматра државном телевизијом и стога је одбацила да РТ ДЕ добије лиценцу. Због тога је РТ поднео захтев прво у Луксембургу, па у Србији.

Извор:РТ