РТ цензурисан због преиспитивања наратива западних елита - Емир Кустурица

25-12-2021 08:46:42 | | фото: © Sputnik / Vladimir Astapkovich / RT/ vostok.rs |

Најновија забрана сателитског емитовања коју су немачке власти наметнуле на РТ-овом каналу на немачком језику показује да је прогон РТ-а достигао ниво апсурда, сматра србски режисер Емир Кустурица.


„Нема оправдања“ за укидање РТ канала на немачком језику, рекао је истакнути филмски редитељ, коментаришући недавни потез европског сателитског оператера, који је то учинио на захтев немачке регулаторне агенције "МАББ".



„То је апсолутно апсурдно“, додао је он.

Немачке власти су тврдиле да РТ нема право да емитује програм на територији Немачке без немачке дозволе, иако је медиј добио српску дозволу која му омогућава да емитује у више од 30 европских земаља, укључујући Немачку. Став Берлина не одражава „осећања људи“, рекао је Кустурица и додао да се чини да су обични гледаоци веома заинтересовани за садржај који нуди РТ.

Редитељ је такође рекао да Берлин можда није „аутономан“ у својој одлуци јер се чини да је то део ширег притиска на РТ заснованог на идеолошком сукобу.“Слобода штампе више не постоји“, рекао је Кустурица и додао да се данас све на крају своди на „идеологију“.

Он је похвалио РТ што приказује живот људи у разним деловима света.

„Ви патите зато што не гланцате стварност“, рекао је он, додајући да РТ не настоји да заокружи грубе углове као што то чине други медији који се држе садржаја у „холивудском“ стилу.

Србски редитељ такође верује да би западне владе веома волеле да цензуришу РТ јер доводи у питање њихов сопствени пажљиво изграђен наратив који не одражава увек стварност.

„У свету после 1990-их које су нам донеле бомбе у Србији они желе да истина буде лаж и лаж да буде истина“, рекао је он и додао да РТ „отвара прозоре кроз које људи могу да виде“ шта је живот у ствари.

Други емитери само преносе наратив и политику елита, сматра Кустурица.

„Тржиште је давно преузело демократију“, рекао је редитељ, додајући да сада елите желе да људи само „потроше вести као робу“, омогућавајући им да обликују ставове људи како им одговара.

Извор:РТ