РТ: Како бисмо могли рећи не Севастопољу и Криму, људима који тамо живе? Дошли смо у ситуацију да другачије не можемо - Путин

24-12-2021 08:27:57 | | фото: © Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / RT/ vostok.rs |

Руски председник Владимир Путин рекао је да је пуч у Кијеву приморао Москву да делује на Криму.

Пре Мајдана 2014. године Москва је радо блиско сарађивала са свим украјинским владама и није имала план да предузме било какву акцију на Криму. Међутим, то се променило када је свргнут демократски изабрани лидер, рекао је руски председник.

Обраћајући се новинарима на својој годишњој конференцији за новинаре на крају године у Централној изложбеној сали Мањеж у Москви, Путин је рекао да би наставио блиску сарадњу са украјинским партнерима да није дошло до „крвавог државног удара“, у којем су људи „убијани и спаљивани“.

Тренутна напетост између Русије и Украјине почела је након догађаја на Мајдану 2014. године, када су насилни улични протести срушили демократски изабрану владу. Убрзо након пуча у Кијеву, Крим је након референдума поново ушао у састав Русије. Огромна већина света сматра гласање нелегитимним и сматра да је полуострво наводно нелегално окупирано од стране Москве.

Пре Мајдана, присаједињење Крима није било ни у плану, рекао је руски председник.

„Како бисмо могли рећи не Севастопољу и Криму, људима који тамо живе? Како их не бисмо узели под своју заштиту, под своје окриље? Немогуће. Дошли смо у ситуацију да другачије не можемо“, рекао је Путин.

Председник се такође осврнуо на одлуку Совјетског Савеза да створи Украјинску Совјетску Социјалистичку Републику, у којој су створене нове границе унутар онога што је раније било Руско царство. Према Путиновим речима, онима који живе на Криму, као и у Донбасу у источној Украјини, није дат избор којој земљи да припадају, а многи од тих мештана су желели да буду Руси.

„Они су створили земљу која никада раније није постојала“, рекао је Путин, сугеришући да су данашње кризе таласи ефеката те одлуке.

Извор:РТ