РТ: ФСБ ухапсила осумњичене украјинске шпијуне

02-12-2021 09:05:00 | | / vostok.rs |


Спречена је завера украјинских агената да изведу терористички напад на стратешки важне војне локација, саопштила је руска безбедносна служба након што је ухапсила тројицу мушкараца који су се спремали да изврше напад.


У објављеном
саопштењу, ФСБ је навео да је осујетио „обавештајне и саботажне активности на територији три руска региона“.



Двојица мушкараца, Зиновиј Коваљ и његов 22-годишњи син Игор, признали су да их је регрутовао припадник украјинске безбедносне службе СБУ, који им је дао задатак да прикупљају информације о осетљивим локацијама у Русији у замену за награду од 10.000 долара. ФСБ је саопштио да је ујапсио и официра украјинске војне обавештајне службе „посланог у нашу земљу са намером да изврши терористички акт“.

\"\"

Експлозивна направа ручне израде, фото: ФСБ

Аутоматско идругооружје, као и заштитна опрема, пронађени су у аутомобилу којим су управљали Коваљови. Према званичницима, „напад је био планиран да се изведе детонацијом две импровизоване експлозивне направе еквивалентне 1,5 kg ТНТ-а“.

Агенција је такође открила да је у новембру суд осудио Сергеја Швиденка, вишег официра у Главној обавештајној управи Министарства одбране Украјине, за организовање групе која је планирала да саботира радио и телевизијски торањ на Криму, мобилну електрану на гасне турбине, складиште горива и радио торањ који користи Црноморска флота руске морнарице.

Раније ове године, ФСБ је саопштио да је ухапсио званичника украјинског конзулата у Санкт Петербургу током састанка са руским држављанином, који му је дао тајне податке из базе података органа за спровођење закона и ФСБ-а. Претпоставља се да је дипломата, идентификован као Александар Сосоњук, у међувремену напустио земљу.

У августу прошле године, официр руске војске који је служио у Стратешким ракетним снагама такође је приведен под оптужбом да је украјинској обавештајној служби пренео високо поверљиве информације о стратешким снагама округа.

Извор:РТ