РТ: Гадафијевог сина блокирали да учествује на изборима у Либији

25-11-2021 08:55:06 | | фото: . © Reuters / Stringer / RT/ vostok.rs |


Либијска изборна комисија дисквалификовала је 25 од 98 кандидата који су се кандидовали за председника, укључујући Саифа ал Ислама Гадафија, сина некадашњег лидера Моамера Гадафија чије је свргавање 2011. године гурнуло ову северноафричку земљу у деценијски грађански рат.


Гадафи је најавио своју кандидатуру 14. новембра и изгледао је као један од фаворита на изборима који су заказани за 24. децембар. Међутим, у среду га је изборна комисија прогласила неподобним. Реч је о прелиминарној одлуци и може се уложити жалба суду.

Војни тужилац у Триполију позвао је комисију да дисквалификује Гадафија на основу његове осуде у одсуству 2015. године за наводне ратне злочине везане за побуну 2011. године у којој је свргнут његов отац. Моамер Гадафи је владао Либијом више од 40 година пре него што су га свргнули и убили побуњеници које је подржавао НАТО.

Саиф ал Ислам је био изабрани кандидат Народног фронта за ослобођење Либије, групе лојалиста његовог оца која је формално основана 2016. године. Пред Саифом ал Исламом такође стоји налог за хапшење у име Међународног кривичног суда у Хагу.

Гадафи је реаговао на одлуку истичући да генерал Калифа Хафтар има две кривичне пресуде – војног суда из 1987. године због предаје Чаду и цивилну осуду из 1993. године за заверу за рушење владе, али да није дисквалификован из кандидовања.

Хафтара, који командује оружаним снагама владе са седиштем у Тобруку која контролише источну Либију, критичари су такође оптужили да има америчко држављанство и да стога не испуњава услове. У међувремену, привремени премијер владе националног јединства са седиштем у Триполију, Абдул Хамид Дбеибех, обећао је да се неће кандидовати за председника и одбио је да поднесе оставку три месеца пре избора као што захтевају контроверзна изборма правила.

Савет безбедности УН у среду је издао саопштење у којем се наглашава важност избора за мир и помирење у Либији и позвао све стране да поштују права својих политичких противника „пре, током и после” гласања.

Специјални изасланик УН-а са седиштем у Женеви за Либију, словачки дипломата Јан Кубиш, изненада је поднео оставку у уторак из још непознатих разлога, али ће остати на тој функцији док генерални секретар Антонио Гутереш не именује замену.

Извор:РТ