РТ: Немачки Зелени критикују нове америчке санкције „Северном току 2“

24-11-2021 10:01:04 | | фото: © Reuters / Stine Jacobsen / RT/ vostok.rs |


Портпарол немачке "Зелене партије" за спољну политику осудио је нове америчке санкције уведене против гасовода "Северни ток 2", оценивши их као „неприхватљиве“ чак и за противнике пројекта, укључујући његову партију.


Зелени ће вероватно бити део следеће владајуће коалиције у земљи, која би требало да буде објављена скоро два месеца након савезних избора у септембру. Познато је да странка има јастребов став о односима са Москвом и да се противила изградњи гасовода од првог дана.

„Нове америчке санкције су неприхватљиве чак и за противнике `Северног тока 2`“, рекао је Омид Нурипур за Ројтерс.

Гасовод, који је изграђен за испоруку руског гаса у Немачку, контроверзна је тема за Зелену странку. Она се противила његовој изградњи и залагала се за коришћење обновљивих извора енергије уместо тога, али признаје да се Немачка ослања на увезено фосилно гориво.

Пројекат је такође изазвао раздор између Берлина и Вашингтона, који су обично сложни по већини питања. Неки у Немачкој верују да је противљење САД гасоводу чисто економске природе и покушај да се натера Европа да купује амерички уместо руског гаса.

„Каквом пријатељству теже ако намећу санкције пријатељима када послују са трећим лицем?“ рекао је Ноурипур.

„Северни ток 2 је био и остао погрешна одлука Немачке, а не америчка.
Нурипурова осуда долази само дан након што је амерички државни секретар Ентони Блинкен увео нове санкције за руску компанију, као и за два руска брода, како је саопштено, у покушају да се заштити европска „енергетска безбедност“. Нове санкције су последње у низу америчких мера које су значајно успориле изградњу и рад гасовода. Сада је завршен, али још није сертификован.

Прошле недеље, представник Зелене партије, заједно са колегама из Социјалдемократа левог центра (СПД) и либералних Слободних демократа, открио је да ће ускоро доћи до коалиционог споразума између три странке. Када буде потврђено, лидер СПД Олаф Шолц ће преузети улогу канцелара, заменивши Ангелу Меркел након њене 16-годишње владавине. Зелени, који ће бити друга по величини странка у коалицији, тада ће ући у савезну владу први пут од 2005. године.

Извор:РТ