РТ: Русија крива за раст цена широм Европе, тврди Пољска

24-11-2021 09:29:42 | | фото: © REUTERS / Kacper Pempel / RT/ vostok.rs |


За високе стопе инфлације које погађају џепове потрошача широм ЕУ може се окривити Русија, тврди пољски премијер, показујући прстом на руски извоз гаса и гасовод "Северни ток 2".


Говорећи за "Полсат њуз", пољски премијер Матеуш Моравецки је рекао: „Данас смо суочени са ситуацијом у којој је у већини европских земаља инфлација историјски висока у поређењу са последњих 20-30 година.

Моравецки је даље навео за кога сматра да су кривци: „Одговорни су `Гаспром`, Русија и `Северни ток 2`, као и чланови Европске народне партије. Према његовим речима, посланици највеће фракције у Европском парламенту нису деловали да „блокирају изградњу гасовода, већ су били за то“.

Он је такође назвао "Северни ток 2" средством за уцену којим располаже руски председник Владимир Путин.

Према показатељима "Евростата" објављеним средином новембра, годишња инфлација у еврозони је у октобру износила 4,1%, у поређењу са -0,3% у претходној години. У међувремену, стопа за Европску унију била је 4,4%, у односу на 0,3%, при чему су све земље чланице виделе пораст цена.

Европа је месецима оптерећена растућим трошковима горива и несташицама гаса. Средином новембра цена природног гаса у Европи премашила је 1.000 долара за 1.000 кубних метара, први пут од краја прошлог месеца. Почетком октобра попела се на рекордну вредност од скоро 2.000 долара за 1.000 кубних метара.

Путин је одбацио тврдње да Русија „користи као оружје” снабдевање енергентима као „потпуну бесмислицу”, рекавши да је пад производње електричне енергије из ветроелектрана у ЕУ разлог поскупљења и да се „правилна анализа ситуације често замењује празним политичким флоскулама. Москва инсистира на томе да ће "Северни ток 2" помоћи у смањењу трошкова гаса на континенту када добије зелено светло од немачких регулатора.

Извор:РТ