РТ: САД увеле додатне санкције „Северном току 2“

23-11-2021 10:55:23 | | фото: © Handout / Nord Stream 2 AG / AFP / RT/ vostok.rs |


САД су увеле санкције за два брода и једну компанију која је повезана са Русијом и која је била укључена у изградњу сада већ завршеног пројекта гасовода "Северни ток 2", који повезује Лењинградску област са Немачком преко Балтичког мора.


Најновије мере је објавио амерички државни секретар Ентони Блинкен, који је напоменуо да ће ентитети бити санкционисани у складу са актом који би номинално требало да штити европску „енергетску безбедност“. Међутим, неки су оптужили Американце да се противе гасоводу из економских разлога, јер земља жели да повећа свој извоз течног природног гаса на европски континент.


Нове санкције циљају на "Трансадриа" ЛТД, коју су америчке власти описале као лажну компанију руског ентитета са седиштем на Кипру. Под санкције је стављен и њен брод "Марлин", заједно са другим неименованим бродом.

Након саопштења Вашингтона, руски амбасадор у Сједињеним Државама Анатолиј Антонов осудио је нове санкције као „неприхватљиве“.

„Америчка администрација, и републиканци и демократе, већ неколико година покушава да закомпликује руско-европску енергетску сарадњу“, рекао је Антонов.

„Сматрамо све покушаје да се спречи извоз руске нафте и гаса у Европу као нелојалну конкуренцију, која подрива принципе слободног тржишта.

Саопштење Стејт департмента је само последња у низу мера против компанија повезаних са "Северним током 2". Гасовод, који тек треба да буде пуштен у функцију, директно повезује Немачку са Русијом преко Балтичког мора, омогућавајући Москви да шаље гас без транзита кроз друге земље и чинећи процес мање зависним од трећих страна.

Изградња "Северног тока 2" била је озбиљно отежана америчким санкцијама, а Вашингтон је увео бројне пакете мера против компанија укључених у изградњу, одржавање и сертификацију пројекта. Прошле године, велика група великих бродских осигуравача повукла се из пројекта након претњи из Америке због санкција. Почетком године на мети је био брод за полагање цеви "Фортуна".

Половином овог месеца откривено да ће сертификација за гасовод бити одложена неколико месеци након што је немачка регулаторна агенција саопштила компанији "Северни ток 2" АГ са седиштем у Швајцарској да формира подружницу према немачком закону, како би се гасовод сертификовао.

Извор:РТ