Бивши командант Северне флоте: „Курск“ страдао због судара са НАТО подморницом

22-11-2021 09:26:19 | | Атомска подморница „Курск“, 1999. фото: © Александр Раубе/ТА |


Бивши командант Северне флоте адмирал Вјачеслав Попов описао је
заРИА Новостиситуацију у којој је страдала нуклеарна подморница Курск, саопштивши да је то било због судара са подморницом НАТО-а.

Курск је потонуо 12. августа 2000. године током вежбе у Баренцовом мору, 175 километара од Североморска на дубини од 108 метара, а према званичној верзији, као резултат експлозије торпеда и накнадне детонације муниције. Погинуло је свих 118 чланова посаде.


Адмирал је рекао да се Курск сударио са подморницом НАТО-а и да зна њено име „са вероватноћом од 90 одсто“. Међутим, „да бисте јавно саопштили, морате имати доказе и изложити их“, рекао је он, додавши да он то не може. Према његовим речима, подморница НАТО-а је пратила руску, али да јој се превише приближила и „маневар Курска је довео до губитка контакта“.




Према његовим речима, до судара је дошло на прамцу руске нуклеарне подморнице, те да је оштећена торпедна цев Курска и да је потом дошло до експлозије. Потом је поплављен први одељак и подморница је потонула на дно.

Додао је да СОС сигнале тог дана није послао Курск, већ оближња НАТО подморница, која је оштећена, а противподморничка авијација руске морнарице пронашла ју је код обала Норвешке.
Још 2000. године, у документарцу Аркадија Мамонтова о Курску, Попов је рекао да је за њега „главна верзија судар са неидентификованом подморницом, која је, наравно, несвесно ударила у најрањивију тачку наше подморнице овог пројекта“. Међутим, тада адмирал није указао на њену припадност и чињеницу да зна њено име.

Према извештајима руских и страних медија, нуклеарне подморнице Мемфис и Толедо америчке морнарице, као и Сплендид британске морнарице биле су у тој зони. Портал Њуз24 је пренео да је Министарство одбране Русије затражило дозволу од Пентагона да прегледа подморнице Мемфис и Толедо, али да је то одбијено, те је наведено да су „све подморнице у радном стању“. Исти одговор уследио је и из Лондона, прецизирају медији.