Москва: Вашингтон још од 1950-их држи јасан курс коришћења космоса у војне сврхе

18-11-2021 07:59:49 | | фото: © АО Российские космические системы/ vostok.rs |


Москва жали због реакције САД на руско тестирање противсателитског система, посебно зато што Вашингтон сам ствара ризике у космосу, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.


Она је истакла да је Русија тестирала и успешно уништила неоперативни сателит "Целина Д" у складу са својим међународним обавезама, посебно Уговором о космосу из 1967. године. Захарова је додала да акције Русије „нису биле усмерене ни против кога и, узимајући у обзир време тестирања и параметре орбите, настали фрагменти нису представљале, и никоме нису створиле никакву претњу“.


„Са жаљењем смо гледали све што се дешавало у Сједињеним Државама и подсећали наше америчке партнере да Вашингтон, и то не сада, већ од 1950-их држи јасан курс коришћења космоса у војне сврхе", рекла је Захарова за Јутјуб канал „Соловљев лајв“.

„Оптужбе су, по свему судећи, изнете да би се сачувала могућност притиска на нашу земљу, и ми ћемо их наравно оповргавати. То нам није страно“, додала је она.
Министарство одбране Русије је раније саопштило да је Русија извела успешно тестирање противсателитског система, током којег је уништен неисправни сателит "Целина Д". Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је у уторак да фрагменти старог сателита који су настали током тестирања антисателитског система не представљају никакву претњу за космичке активности, те потврдио успешно тестирање система.