РТ: Француска и Немачка одбациле руски план за мир у Донбасу, откривају дипломатске депеше

18-11-2021 10:39:50 | | фото: © Sputnik / Dan Levy / RT/ vostok.rs |


Предлог Москве да Украјина прекине крваве борбе на истоку земље тако што ће се сести за сто са две самопроглашене отцепљене републике, блокирале су западне земље, показује нова транша дипломатских докумената.


Министарство спољних послова Русије објавило је данас серију депеша размењених са својим колегама у Паризу и Берлину. Тај потез је био одговор на „извртање“ њеног става, кажу званичници, након што су западни медији објавили да се Кремљ противио одржавању састанка у „нормандијском формату“ са две земље и представницима Украјине како би се разговарало о ситуацији у Донбасу .

У првом документу од октобра, министар спољних послова Сергеј Лавров је потврдио да је Русија спремна да се придружи састанцима под условима Нормандијског формата. Руска страна је такође понудила нацрт резолуције који описује борбе између кијевских снага и побуњеника на истоку као „унутрашњи сукоб“. Предложено је да се будући разговори одрже између украјинских дипломата и лидера отцепљених региона Доњецка и Луганска како би се постигао договор.

Међутим, у заједничком одговору који су потписали немачки и француски министри спољних послова Хајко Мас и Жан Ив Ле Дријан, две западне земље су одбациле те сугестије. Према њиховим речима, резолуција „садржи многе оцене које не деле Немачка и Француска“, укључујући опис борби у Донбасу као унутрашње питање.

„То такође укључује одредбе које сигурно неће наићи на прихватање међу државама нормандијског формата, између осталог, успостављање директног дијалога између Кијева, Доњецка и Луганска“, наводи се у документу.

Украјински председник Владимир Зеленски је више пута одбијао да подржи састанке са лидерима Доњецка и Луганска, инсистирајући да су они само заступници које подржава Кремљ. Уместо тога, он је позвао руског колегу Владимира Путина на разговоре.

„Спреман сам да одем још даље и позовем вас да се сретнемо било где у украјинском Донбасу, где је рат“, рекао је он.

Осим тога, у документима који су процурили, Мас и Ле Дриан су изразили наду да ће моћи да се „лично састану 11. новембра“ како би учествовали у конструктивним разговорима. У одговору, Лавров је рекао да је већ у октобру обавестио Ле Дријана да није у могућности да оде на састанак због других обавеза. Међутим, одлагање самита је наведено као доказ да Русија више није спремна да ради у оквиру Нормандијског формата.

Обраћајући се медијима у четвртак, портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да објављене депеше показују да је „Москва брзо одговорила на захтеве партнера из Берлина и Париза“ и да је изнела предлоге које је „требало испоштовати“.

„Зашто и на основу чега су објавили нешто сасвим друго, знамо одговор“, додала је она, тврдећи да Запад покушава да кривицу за непоштовање раније договорених мировних планова од стране Кијева пребаци на Русију.

Извор:РТ