Куваља: Пријетње суспензијом због пуштања руске химне неће промијенити мој став

07-11-2021 05:33:11 | | / vostok.rs |


Медународна бициклистичка унија (УЦИ) покренула је истрагу против директора Свјетског првенства у аматерском бициклизму Владимира Куваље због пуштања химне Русије током проглашења најбољих у Источном Сарајеву.


У допису који су доставили организатору навели су да постоји шанса да суспендују све догађаје које организује Асоцијација за спорт.

Као што је познато, руски спортисти већ дуже вријеме ускраћени су да се такмиче под заставом своје земље, а исто тако не могу да чују ни химну на међународним такмичењима, јер Свјетска антидопинг агенција (WADA) сумња да су спортисти из тe земље системски допинговани. Такође, Међународни олимпијски комитет је одлучио да такмичарима који долазе из Руске федерације на свечаном проглашењу организатори догађаја пуштају клавирски концерт Чајковског умјесто националне химне. Ипак, то није био случај у Источном Сарајеву, тачније у Палама током проглашења најбољих у индивидуалном хронометру. Марина Летаева је освојила прво мјесто, те постала први руски спортиста у посљедњих неколико година који је имао част да чује химну.

Први човјек првенства Владимир Куваља, који је иначе и предсједник Балканске бициклистичке уније, каже да је знао за то правило, те да је свјесно прешао преко њега.

- Моји сарадници из организације и ја знали смо за ту одлуку, али смо одлучили да Марини пустимо химну коју је заслужила. Као бивши спортиста добро знам колика је част када на највишем степенику постоља слушате химну своје земље. Зато сматрам да сваком побједнику мора да буде доступно то задовољство, јер га је заслужио својом изведбом. Посебно што се ради о Русији, земљи која је кроз историју дала на хиљаде европских, свјетских и олимпијских шампиона - рекао је Куваља, преноси Глас Српске.

Он је досао да у допису јасно пише могућност да организација на чијем је челу, Асоцијација за спорт, остане без лиценце за организацију међународних догађаја.

- Мој став је јасан, а на њима је да одлуче шта даље. Немам намјеру да се било коме правдам за нешто што је, према мом мишљењу, исправно и онако како треба да буде. Чврсто стојим иза свог става који ћу бранити 19. новембра у Паризу. Сигуран сам да ћемо и из ове битке изаћи као побједници и да ћемо као до сад организовати велике међународне догадаје на највишем нивоу. Организација на чијем сам челу једна је од ријетких које нису устукнуле пред пандемијом, јер смо све догађаје које смо заказали одржали у посљедњих двадесетак мјесеци. Било је притисака и раније, али смо се знали изборити са њима - закључио је Куваља.