Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза

04-11-2021 11:15:56 | | Живадин Јовановић, фото: Снимак екрана / Јутјуб Профидизајн/ |

Бивши министар спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић изјавио је да је последња седница Савета безедбности УН о БиХ врло значајна јер су западне силе биле принуђене да одступе од једностраних потеза, а првенствено од наметнутих одлука високог представника.

Према Јовановићевој оцени, седница је важна због тога што Савет безбедности УН није прихватио Кристијана Шмита за високог представника, као ни бонска овлашћења и Канцеларију високог представника.

- Створена је квалитативно нова ситуација, јер се показало да једнострани потези политике силе у БиХ немају перспективе. Дошло је до померања у ставовима западних сила које су, упркос старој реторици, биле присиљене да одступе од подршке једностраним мјерама, истакао је Јовановић за Срну.

Он сматра да је изузетно значајно и то што је продужен мандат Еуфору, а то наговештава да би могло да дође до отрежњења свих страна.


То се, како каже Јовановић, посебно односи на оне који су рачунали да могу и даље да уцењују и развлашћују Републику Српску и да одузимањем њених надлежности концентришу власт у Сарајеву.

- Мислим да ће доћи до позитивног померања у смеру већег поштовања Дејтонског споразума, као и принципа консенсуза и равноправности два ентитета и три конститутивна народа - каже Јовановић.

Он је закључио да је епилог седнице Савета безбедности УН у БиХ далеко од онога што су снаге усмерене на ревизију Дејтонског споразума предвиђале и очекивале.

Савјет безбедности је на почетку састанка једногласно усвојио резолуцију којом се продужава мандат ЕУФОР-а и у којој се не помињу ОХР и високи представник.