Како бити добар тата синовима

19-01-2017 08:29:44 | | Хигиа Логос/ mojenovosti.com |

Однос очева и синова врло је специфичан и разликује се од односа очева и ћерки. Стручњаци тврде да када је друштвена улога мушкарца јасно дефинисана, дечаци углавном оца гледају као узор од кога преузимају полне улоге и полни идентитет.

Синови се поистовећују са оцем у најранијем детињству и због тога је јако важно да имају изграђен однос. Ситуација у којој отац није присутан ремети тај процес, па синови не могу да дефинишу своје улоге нити да изграде добар однос са њим. Међутим, стручњаци наглашавају да није важно колико него како проводите време са сином и дају савете како да са дечацима изградите што бољи однос.
Уколико много радите и дете виђате само неколико сати дневно, када дођете кући немојте сести да гледате телевизор или да читате новине. Играјте се са сином, чак и ако сте уморни. Дете је читав дан чекало да дођете и зато га питајте како је провело дан, шта му се догађало, сазнајте шта му је важно и о томе разговарајте.
Никада немојте да одбијате разговор или да избегавате питања, јер ће ваш син временом престати да прича с вама, чиме ћете послати поруку да вам није важно шта му се догађа и шта жели.

Најважније је да не очекујете превише и да се не трудите да форсирате сина да остварује ваше пропале амбиције. Сазнајте шта га чини срећним, чему се радује, шта га интересује и онда га подржите у томе. Контрола је сасвим у реду, али то не значи да га усмеравате да буде онакав какав бисте ви желели да буде. Не покушавајте да промените карактер и афинитете детета, јер то може само да поремети однос.
Синовима је потребно да знају да сте поносни на њих и да сте ту када сте им потребни. Чак и када дете избегава разговор и када се не понаша адекватно, важно је да зна да сте уз њега. Због тога се трудите да будете праведни, да примењујете иста правила у свим ситуацијама и да изградите ауторитет који неће бити заснован на страху, већ на поштовању.
Хвалите сина што више, али само онда када заслужи. Разлог за похвалу је и уложен труд, а не само резултат. Дечаци другачије изражавају емоције од девојчица и због тога често нисте сигурни шта мисле и осећају. Али, оно што можете да урадите је да им дате безусловну љубав. Она се не подразумева, понекад морате и да кажете колико га волите. А уколико нисте вешти на речима, то покажите делима - грлите сина, љубите га што чешће, нека зна да сте поносни и да га волите. Када га грдите нека то увек буде аргументовано, а када га критикујете, увек критикујте само његово понашање, никада личност.
Извор: Вечерње новости
Оно што можете да пружите својим синовима
Три неопходна дара које родитељи могу да пруже дечацима како би им помогли да успеју у данашњем свету који је под великим притиском.
Сигурност
Дечак ће се осећати сигурно када зна да је цењени део породичног тима.
Дајте му задатке, похвалите његове прекретнице и његове кораке ка успеху, тако да зна да је цењен због својих доприноса.
Потребан му је осећај за сопствену вредност.
Самопоштовање долази од осећаја напредовања.

Када ваш син зна да је способан да самостално направи праве изборе, уместо да само ради по инструкцијама, осећај сопствене вредности доћи ће изнутра.
Понудите поруке које потврђују љубав, попут: "Волим када мислиш својом главом" или : "У реду је да погрешиш- тако учимо".

Пружите свом сину дар индивидуалности и избора.
Тражите његово мишљење и цените га. Слушајте и преиспитујте, као одрасла особа. Када му је тешко понудите му вашу перспективу "одрасле особе".