Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Богојављење

Богојављење

19-01-2017 08:28:20 | | / mojenovosti.com |

На овај празник прославља се значајан догађај, како се један Бог јавио људима у три лица, када је Христос крштен у Јордану, од стране Јована Крститеља, а пре но што ће отпочети своју спасоносну проповед. Бог се јавио људима још онда кад се родио у Витлејему, но тада су Га видели и као Бога препознали само пастири и мудраци, а остали људи Га нису могли видети. Било је потребно да Христос буде објављен целом народу. То се и догодило при крштењу, када се Бог Отац јавио и објавио са неба: Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи (Матеј 3, 17). Дух Свети, у облику голуба, сишао је на Христа, а Јован Крститељ, пророк и претеча, указао је целом народу на Христа: "Гле, Јагње Божје које узима на се гријехе свијета!" (Јован 1, 29).

Уочи Богојављења, на Крстовдан, врши се у храмовима велико водоосвећење, у спомен крштавања оглашених у тај дан. Вода се освећује у храму, јер су и оглашени примали крштење у храмовима. На сам дан Богојављења поново се врши велико водоосвећење у спомен крштења Христовог, али сада изван храма, на рекама, изворима, чесмама или бар у порти, јер се и Христос крстио под ведрим небом на реци Јордану.

Освећена богојављенска вода назива се АГИЈАЗМА, што значи – велика светиња. Њу хришћани односе кућама, кропе њоме све просторије и пију је, а она увек остаје свежа и годинама може стајати у кући, а да се не поквари. Пре и после Богојављења, у неком нашим крајевима, свештеници посећују куће верника са крстом и кропе их светом водом, те на тај начин разносе и деле благослов и благодат Божју хришћанима.

Тропар: Када си се крштавао у Јордану, Господе, објави се поштовање Тројици: јер је Родитељев глас посведочио за тебе, називајући Те љубљеним Сином, а Дух у виду голуба потврђиваше поузданост речи. Христе Боже, ти си се јавио и свет просветио, слава ти.
Кондак: Данас си се јавио васељени и твоја светлост нас обасја, оне који те свесно славе: дошао си и јавио си се као светлост неприступна.