РТ: Израел тврди да има „право“ да нападне Иран „у било ком тренутку“ како би га спречио да направи нуклеарну бомбу

14-10-2021 10:41:51 | | фото: © Reuters / Andrew Harnik / RT/ vostok.rs |


Израел задржава право да нападне Иран у било ком тренутку по свом избору, под изговором да га спречи у набавци нуклеарног оружја, рекао је министар спољних послова Тел Авива, Јаир Лапид након састанка са својим колегама из САД-а и УАЕ.


Обраћајући се новинарима након састанка са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и министром спољних послова Уједињених Арапских Емирата, Абдулахом бин Заидом у Вашингтону, Лапид је инсистирао да се Техерану не сме дозволити да има нуклеарну бомбу, рекавши да је то питање у "центру" његове посете. Иако Иран одавно тврди да нема интереса за развој нуклеарних бомби, Лапид је обећао да ће Израел прекинути иранску наводну „трку до бомбе“ свим неопходним средствима.


„Израел задржава право да делује у било ком тренутку и на било који начин. То није само наше право, то је и наша одговорност ", рекао је он.

„Иран је јавно саопштио да нас жели избрисати. Немамо намеру да дозволимо да се то догоди."


"Знамо да има тренутака када земље морају да примене силу да би заштитиле свет од зла. Ако терористички режим жели набавити нуклеарно оружје, морамо деловати, морамо јасно ставити до знања да цивилизовани свет то неће дозволити. Ако Иранци не верују да је свет озбиљан у намери да их заустави, он ће га спречити дадође до бомбе."


Док је такође говорио о побољшању веза са арапским суседима кроз низ споразума о нормализацији односа постигнутих прошле године и да је Израел „хладни мир са Египтом и Јорданом претворио у топли мир“, већина његових припремљених примедби била је усредсређена на Иран. Његов главни разлог за састанак са Блинкеном и Заидом била је "забринутост због трке Ирана за нуклеарне способности".

„Иран постаје земља са нуклеарним прагом. Сваки дан који пролази, свако одуговлачење преговора приближава Иран нуклеарној бомби“, наставио је он. „Иранци се очигледно труде из пета, покушавајући да преваре свет и настављају да обогаћују уранијум и да развијају свој програм балистичких пројектила."

Иако је велики споразум постигнут између Ирана и светских сила 2015. ставио оштра ограничења на ирански програм цивилне нуклеарне енергије и створио строги систем заштите под Међународном агенцијом за атомску енергију (ИАЕА), бивши амерички председник Доналд Трамп једнострано се повукао из споразума 2018. године, поново намећући све америчке санкције, а неке у супротности и са условима споразума.

Као одговор, Иран је појачао обогаћивање уранијума изнад горњих граница предвиђених споразумом, тврдећи да ће се вратити на те границе тек када Вашингтон испуни своје обавезе. Такође је навео одредбе договора у којима се изричито наводи да ће Иран поновно увођење санкција третирати као "основ за престанак извршавања својих обавеза" према споразуму "у целини или делимично", наводећи да је његово појачано обогаћивање уранијума легитимна реакција.

Разговори о оживљавању нуклеарног споразума почели су недуго након што је амерички председник Џо Бајден ступио на дужност у јануару, иако су преговори у Бечу трајали месецима и чини се да су постигли мали напредак. Амерички званичници су у више наврата сугерисали да би желели „дужи и снажнији“ споразум који покрива и ненуклеарна питања, попут иранског програма балистичких ракета. Техеран то је то одбио и затражио од Вашингтона да се врати споразуму који је већ постигнут 2015. године.

Лапидови коментари су потврдили примедбе израелског премијера Нафталија Бенета пред Генералном скупштином Уједињених нација крајем прошлог месеца, где је рекао да је ирански програм наоружања на "критичној тачки" и да му сада "недостаје један корак до материјала за оружје". Премијер је поновио упозорења која је упутио његов претходник Бењамин Нетанијаху, који инсистира да је Техеран на корак од добијања бомбе од 1990-их. Та предвиђања до сада нису потврђена, а бројне инспекције ИАЕА-е нису показале никакав програм наоружања.

У свом појављивању пред Генералном скупштином прошлог месеца, ирански председник Ебрахим Раиси порекао је те оптужбе, рекавши да нуклеарном оружју "нема места у нашој одбрамбеној доктрини" и да је забрањено према верским декретима врховног вође Ирана. Он је позвао Сједињене Државе да "остану верне" нуклеарном споразуму из 2015. године, обећавши да ће учинити исто ако Вашингтон одустане од "незаконитих" санкција и врати се споразуму.

„Петнаест извештаја које је објавила ИАЕА потврђују да се Иран придржава својих обавеза. Међутим, Сједињене Државе још нису испуниле своје обавезе, а што је укидање санкција”, рекао је он.

Извор:РТ