Борељ: Уговор између „Гаспрома“ и Мађарске о испоруци гаса заобилазећи Украјину у складу са европским законима

13-10-2021 09:03:01 | | фото: © РИА Новости / Дмитрий Лельчук/ vostok.rs |


Уговор између руског "Гаспрома" и Мађарске о испоруци гаса заобилазећи Украјину у складу је са европским законима. Ово је, како је пренео "Ројтерс", током самита у Кијеву рекао високи представник Европске уније за спољне послове и безбедност Жозеп Борељ.


Он је напоменуо да су земље чланице слободне у закључивању билатералних споразума.


"Колико ја знам, у овом споразуму између Мађарске и `Гаспрома` нема ништа незаконито, ништа што би било у супротности са европским законодавством", рекао је дипломата, преносе РИА Новости.

"Гаспром"и мађарска компанија "МВМ ЦЕнерџи" претходно су потписали два дугорочна уговора о снабдевању гасом преко "Турског тока" и даље кроз Србију и Аустрију, заобилазећи Украјину. Кијев је саопштио да одлука Будимпеште "штети" њиховим односима и најавио намеру да се жали Европској комисији.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто упозорио је на покушаје да се споља утиче на енергетску политику државе.
Заузврат, прес-секретар руског председника Дмитриј Песков приметио је да не постоје забрањене транзитне руте, те да гасни уговор закључен са Русијом гарантује Мађарској "поуздане и ритмичне испоруке гаса". Ничија права и међународне норме, додао је портпарол Кремља, не крши и ретко ко, укључујући Украјину, има право да се меша у овај аспект билатералних односа.