Медведев: САД-у није потребно ништа од Украјине осим сукоба са Русијом

11-10-2021 07:23:33 | | фото: © РИА Новости / Екатерина Штукина/ vostok.rs |


Преговори са садашњим руководством Украјине су бесмислени, будући да се ради о неуким и некомпетентним људима који стално мењају став. Треба сачекати да се у Кијеву појави разумно руководство, рекао је Дмитриј Медведев, заменик председника Савета безбедности Русије, у чланку објављеном у "Комерсанту".


"Они стално мењају свој став како би угодили својим прекоморским господарима и политичком окружењу", рекао је Медведев, мислећи на садашње украјинске власти.


Према речима заменика председавајућег Савета безбедности, кијевско руководство на следећи начин схвата уметност дипломатије:

"Домаћи Талеријани (једна од најстаријих ф
ранцуских аристократских породица),потписују споразуме из Минска, договарају се у нормандијском формату, а затим након унутрашњих турбуленција у Ради, на тргу или због друге стране океана, окрећу свој став у потпуно другом правцу," навео је Медведев.

Према Медведеву, компромиси су могући понекад у политици, као и одступања од утврђене линије, али не у тој мери да се договорени приступ промени у дијаметрално супротан.

"А нама и нашим партнерима непрестано лажу и избегавају донете одлуке. И није поента у конкретном имену овог или оног лидера. То је став свих украјинских преговарача, њихова линија понашања, модус операнди", додао језаменик председника Савета безбедности.

Према Медведеву, таквим партнерима, који се такмиче у сталним глупостима, се не може веровати.

"То значи да су преговори с њима апсолутно бесмислени", нагласио је он.

Говорећи о украјинском лидеру Владимиру Зеленском, он је изразио уверење да је приморан да брани ставове који су му одвратни и назвао га "човеком окренутим наопачке".

Он је такође приметио да су садашње власти Украјине апсолутно зависне, те да је земља под директном страном контролом. Према Медведеву, ова контрола је много оштрија од "интеракције СССР-а са појединим социјалистичким земљама у одређеном периоду".

„У Украјини је зависност потпуна - од убацивања готовине у њихове економије (из САД-а и ЕУ) до директног управљања украјинским специјалним службама (од стране њихових америчких покровитеља)“, рекао је Медведев.

Медведев је истовремено нагласио да Украјина нема вредност на линији конфронтације између Запада и Русије.

"Нема будала који би се борили за Украјину. Али нема смисла да се бавимо вазалима. Морамо да послујемо са владаром", уверен је он.

Сједињеним Државама није потребно ништа од Украјине осим сукоба са Русијом, додао је он.

"То значи да је такав савез изузетно крхак и да ће се у једном тренутку распасти у прах", нагласио је Медведев.

Према његовом мишљењу, у односима са Украјином за Русију нема другог излаза него да се сачека појава тамошњег "разумног руководства које ће имати за циљ, не конфронтацију са Москвом и организацију моронских кримских платформи, него изградњу равноправних и обострано корисних односа".

"Само са таквим руководством Украјине вреди се позабавити. Русија зна да чека. Ми смо стрпљиви људи", закључио је Медведев.