Србија произвела 1,5 милиона доза вакцине „Спутњик V“

08-10-2021 11:17:05 | | фото: © РИА Новости / Владимир Трефилов/ vostok.rs |


Србија је произвела 1,5 милиона доза вакцине "Спутњик V", те планира да произведе четири милиона доза до краја године, рекао је министар за иновације Ненад Поповић након састанка Међувладиног одбора за трговину, економију и научно-техничку сарадњу Русије и Србије.


Састанку је присуствовао потпредседник руске владе Јуриј Борисов, који је у среду допутовао у Србију. На састанку је учествовало 120 представника из Русије и 80 из Србије.


"Наши председници Владимир Путин и Александар Вучић су се договорили и у Србији је почела производња вакцине `Спутњик V`. И већ смо произвели 1,5 милиона доза вакцина, а до краја ове године биће произведено четири милиона доза", рекао је Поповић.


Како је дан раније новинарима из канцеларије Борисова саопштено, кључно подручје односа Србије и Русије традиционално остаје енергетика, а посебна пажња се увек посвећује обезбеђивању несметаног снабдевања руског природног гаса у Србију и друге земље југоисточне Европе. На састанку је разговарано и о напретку заједничких пројеката уз учешће великих руских компанија, као и о могућности привлачења других домаћих компанија за обнову србских електроенергетских објеката.

Осим тога, саопштено је да Русија очекује даље продубљивање сарадње у области индустрије и транспорта, укључујући могућност спровођења пројекта изградње и модернизације градске и приградске инфраструктуре престонице Србије.

Планирано је и да се заједно са "ГЛОНАСС"-ом разговара о пројектима у области иновација и високих технологија, као и о билатералној сарадњи у примени нових геолокацијских технологија.