НЕЛЕ КАРАЈЛИЋ О ЖИВОТУ НАКОН РАСПАДА ЈУГЕ “На целом Балкану слобода је у Београду и Бањалуци”

04-01-2017 05:57:40 | | blic.rs/ mojenovosti.com |

Ненад Јанковић алиас Др Неле Карајлић у Бањалуци поново са јавношћу несебично поделио ставове о многим питањима из прошлости и садашњости, начину живота на овим просторима, те прокоментарисао своју посету Сарајеву која се десила пре близу две године.

- Нисам хтео да идем, али моје друштво са Јахорине је инсистирало да се спустимо код мог друга који држи предиван ресторан. Тако да сам ја на неки начин био приморан, нека врста моралног ултиматума. На крају се испоставило да није лоше то што сам отишао, јер сам разбио сваку илузију о томе шта би ме дочекало да сам се тамо јавно појавио. Још боље, разбио сам илузију шта би са мном било да сам остао у Сарајеву -казао је Карајлић и наставио.

- Нисам ја ту прегрмио неки тежак осећај, јер ја сам патио пре рата. Када је почео рат који ме тотално унесрећио и од мене направио рањиву особу, развили су се многи осећаји у мени. Сигуран сам да нема напретка од три-четири нације уколико се не наслоне једни на друге. У историји није било периода у којем је један народ имао напредак без ослонца на неки други - поручио је Карајлић.
О Топ Листи Надреалиста, Карајлић је казао да се тадашња екипа "играла нечим што је постало стандард".
- ТЛН је формом 84. била напреднија од ЦНН-а, ББЦ-а или чега већ. Ми смо се тада играли нечим што је постало стандард за данашње водитеље. Ми смо имали неку врсту страха и ишли смо на фору да ствари доведеш до краја и да иза тога нема даље. Живот који је уследио након тога нам је дао за право да то радимо. Ако смо видели сукоб између Срба и Муслимана у Скупштини како тиња, логично је било да то тињање на екрану претворимо у пожар. Тако смо правили скечеве који су ‘прорицали’ будућност и жао ми је што нас нико није озбиљно схватао – рекао је Карајлић.
Генерација која се "расула" по свету
- Свако од нас је озбиљан аутор и свако има свој пут и причу. Свако је нешто озбиљно направио након одласка из Сарајева. Да ли се ми дружимо и да ли смо у контакту није битно, јер смо четири појединца који имају право да се друже или не друже - казао је Карајлић на питање о генерацији која се расула по свету и њиховом раду након тога рекао је он за РТРС.
- Ја се осећам као код куће у Буенос Аиресу и Београду, али та наша давна угашена политичка идеја око које смо се скупили се сада пробија кроз чињеницу да председник Додик привлачи нас, изгубљену генерацију. Бањалука нам је постала неки ћошак, тачније РС, у којем се носталгично враћамо идејама како би лепо било живети у земљи која је просперитетна - додао је.
Он је рекао да Србска има огроман потенцијал, али каска да култури.
- Никад нисам правио дистанцу по вери, ја се и данас осећам ко Југословен. Немогуће је рећи да Крлежа или Сафет Исовић не припадају мени, свима нама. Морамо пренети енергију данашњој деци да себе културолошки установљавају и касније уздижу – рекао је он.
Карајлић је рекао да је распад Југославије прва степеница од које се неправда према србском народу почела пењати, те додао да сматра да се у Београду не може доживети оно што је он доживео у Сарајеву.
- Ја бих се одселио из Београда да је неко отеран из Београда - рекао је он.
Он је рекао да живи у Сарајеву и да неко од његових колега истерају на начин на који је он био истеран да би иселио из тог града.
- Све што могу да урадим у свету, пре могу урадити у Бањалуци него у Сарајеву. Моја држава је била Југославија. Знам који је народ претрпео највећу неправду и зато сам стао на ту страну - рекао је Карајлић.
Он је додао да људи морају наћи пут ка будућности, а то сигурно није укидање РС - сматра Карајлић.
- На целом Балкану је слобода у Београду и Бањалуци. То се у Сарајеву не може. Ја сам покушао појести супу и видео – рекао је он.