Влада Црне Горе наложила да се власништво над Цетињским манастиром са града Цетиња пренесе на државу

14-09-2021 10:00:32 | | фото: © Митрополија црногорско-приморска/ vostok.rs |

Влада Црне Горе је Управи за катастар и државну имовину јуче наложила да без одлагања спроведу одлуку донијету 2005. године и у листу непокретности за Цетињски манастир умјесто Пријестонице упише државу.

Такође, наложено им је да у листу непокретности унесу забиљежбу забране отуђења и оптерећења.

"Влада Црне Горе је дана 13 септембра без одржавања сједнице на основу прибављене сагласности већине чланова Владе, одлучила о информацији Заштитника имовинско-правних интереса везано за непокретности из ЛН број 915 KО Цетиње И, који је доставило Министарство финансија и социјалног старања", наводи се у допису преноси РТЦГ.

Влада је донијела сљедеће закључке.

"Налаже се Управи за катастар и државну имовину да одмах и без одлагања изврши забиљежбу забране отуђења и оптерећења у "Г" листу Листа непокретности број 915 KО Цетиње, и то на свим катастарским парцелама до окончања поступка промјене уписа у катастарском операту. Налаже се Управи за катастар и државну имовину да одмах и без одлагања изврши исправку уписаног носиоца права својине на начин што ће умјесто Пријестонице Цетиње као носиоца права својине вратити упис на Државу Црну Гору сходно рјешењу Управе за некретнине Подгорица - Подручна јединица Цетиње од 24. 11. 2005, при чему се наведеним уписом не дира у права уписаног титулара коришћења", наводи се у допису који је директору Управе Kочи Ђуришићу, упутила генерални секратар Владе Жана Прашчевић Милачић.

Такву одлуку Влада је донијела дан уочи сједнице Скупштине Пријестонице Цетиње, на којој је планирано да се расправља о иницијативи грађана за "враћање манастира у руке Црногорске православне цркве".