РТ: Пентагон осудио извештај Северне Кореје о лансирању пројектила великог домета, обећавајући да ће штитити регионалне савезнике

13-09-2021 07:13:21 | | Лансирање нове крстареће ракете дугог домета, фото: © Reutr |


Америчка војска је саопштила да "надгледа" ситуацију након што је Северна Кореја саопштила да је тестирала нову врсту крстарећих пројектила великог домета. Пентагон је навео да тестирање доказује да Пјонгјанг представља претњу за његове савезнике у региону.


Севернокорејски државни медији известили су данас да је Пјонгјанг успешно тестирао нову крстарећу ракету дугог домета, која је, како се наводи, прешла око 1.500 километара пре него што је уништила свој циљ у територијалним водама Северне Кореје.

Неколико сати након што је Северна Кореја објавила о тестирању, које је изведено током викенда, Пентагон је саопштио да је "свестан извештаја о лансирањима крстарећих ракета Северне Кореје". Америчка војска, међутим, није успјела потврдити или порећи чињеницу лансирања, нити је коментарисала врсту оружја за које је Пјонгјанг саопштио да га је испалио у море.

„Наставићемо да пратимо ситуацију и да се блиско консултујемо са нашим савезницима и партнерима“, наводи се у саопштењу које је издала Индо-пацифичка команда Пентагона (ИНДОПАЦОМ).

Истовремено, америчка војска је саопштила да пријављено лансирање крстарећих ракета, које, међутим, није изричито забрањено према резолуцијама Савета безбедности УН-а о ​​Северној Кореји, "наглашава стални фокус Пјонгјанга на развој војног програма. и претње које [то] представља његовим суседима и међународној заједници".

Јапан је такође саопштио да је "забринут" због извештаја о лансирању.

Пентагон је даље приметио да његово обећање о заштити Јужне Кореје и Јапана (обе земље се ослањају на америчку војску да их брани у случају избијања великог сукоба) остаје „челично“. Вашингтон има оперативну контролу над јужнокорејском војском од 1954. године, а наредне године би требало да преда узде Сеулу у оквиру плана транзиције. Око 28.500 америчких војника стационирано је у Јужној Кореји, док је око 55.000 стационирано у Јапану. Према мартовском извештају Канцеларије за одговорност владе Сједињених Држава, САД су само у периоду од 2016. до 2019. године уложиле више од 34 милијарде долара у своје стално војно присуство у две суседне земље Северне Кореје.

Док Вашингтон тврди да је његово присуство у региону и показивање моћи у облику заједничких ратних игара са Сеулом потребно за одвраћање Пјонгјанга, Северна Кореја оптужује САД за заузимање непријатељског приступа, одбијајући да оживи заустављене разговоре о денуклеаризацији.

У свом извештају о лансирању, севернокорејска државна агенција КЦНА је саопштила да је ракета дизајнирана да служи као „ефикасно средство одвраћања“ способно да „обузда војне маневре непријатељских снага“.

Извор:РТ