РТ: Масовни амерички подстицај потрошње крив за глобални талас инфлације, каже помоћник Путина, док у Вашингтону упозоравају да би могло доћ

09-09-2021 12:52:59 | | фото: © Unsplash / Alexander Schimmeck / RT/ vostok.rs |

Нагомилавајући дугове у милијардама долара и убризгавајући огромне суме готовине у привреду земље, Америка је допринела повећању цена и смањењу потрошачке моћи широм света, рекао је високи званичник руске владе.

Максим Орешкин, саветник председника Владимира Путина, рекао је на Московском финансијском форуму да је Русија била приморана да повећа јавну потрошњу, али у мањој мери.


"Одговор економске политике на кризу мора одговарати величини економског проблема", рекао је Орешкин. "Када сте у најдубљој рецесији од Другог светског рата, морате да пронађете одговоре исте величине."

"Овде", рекао је Орешкин, "верујем да је Русија пронашла оптималну равнотежу између величине потрошње подстицаја и начина на који је она структурирана, што је омогућило излазак из рецесије и обнову економије за нешто више од године“.

Међутим, према званичнику Кремља, „САД, које већ две године заредом воде буџетски дефицит од 15% БДП-а ... највероватније су отишле предалеко са величином стимуланса и последица је глобални талас инфлације“.

У међувремену, америчи министар финансија Џенет Јелен упозорила је у среду да би Вашингтон на крају могао да не плати дуг ако се законодавци земље не сложе да повећају максималну границу задуживања.

"Када се све расположиве мере и готовина у потпуности искористе, Сједињене Америчке Државе не би могле по први пут у нашој историји испунити своје обавезе", написала је Јелен у писму члановима Конгреса, рекавши да би резерве могле бити исцрпљене већ у октобру.

Раније у среду, председник Представничког дома Ненси Пелоси рекла је да одредба о повећању горње границе дуга неће бити укључена у нацрт мера потрошње за које се њена странка нада да ће бити усвојене у наредним недељама. Признајући да земља мора више да се задужује, рекла је да то питање неће бити решено у предстојећем закону, за који се очекује да ће издвојити још 3,5 билиона долара националне потрошње.
Амерички председник Џо Бајден потписао је у марту око 1,9 билиона долара америчких пореских обвезника у покушају да подстакне предузећа која се боре због пандемије коронавируса. Осим директних појединачних уплата у износу до 1.400 долара, проширена је већ постојећа недељна накнада за незапослене у износу од 300 долара. Међутим, републиканци су осудили план као непотребан с обзиром на позитивне знаке за опоравак привреде пре стимуланса.

Извор:РТ