„Роскосмос“ пустио у рад сателит за праћење арктичке климе

07-09-2021 08:26:30 | | фото: © РИА Новости / Илья Тимин/ vostok.rs |


Летна испитивања првог руског сателита "Арктика М" за праћење климе арктичког региона су завршена, космичка летелица је пуштена у рад, наводи се у саошптењу "Роскосмоса", преносе РИА Новости.


"Државна комисија је размотрила резултате летних испитивања, одлучено је да се испитивања заврше, препоручено је да се систем `Арктика М`са космиком летелицом `Арктика М` број 1 пусти у рад", наводи се у саопштењу.

Први сателит, "Арктика-М", лансиран је у фебруару 2021. године. Апарат са предвиђеним веком трајања од седам година направљен је у НПО "Лавочкин". Намењен је за кориштење у оперативној метеорологији, хидрологији, агрометеорологији, праћењу климе и животне средине у арктичком региону. Сателит је опремљен са два мултиспектрална уређаја за скенирање који ће направити мултиспектралне слике облака и Земљине површине у видљивом и инфрацрвеном дијапазону.

Осим тога, "Арктика М" поседује хелиогеофизички апарат за праћење и предвиђање активности соларних пражњења и услова зрачења у космосу око Земље, као и опрему за пренос метеоролошких информација и сигнала за систем спасавања.

Руска орбитална групра за праћење климе и животне средине у арктичком региону састојаће се од два сателита "Арктика М". Ово ће омогућити целодневно праћење Земљине површине и мора Арктичког океана у свим временским условима. Лансирање другог сателза заказано је за 2023. годину, а још три сателита за 2024.-2025. Након 2025. године замениће их пет сателита нове генерације "Арктика МП".