РТ: „Као да даљински управља вашом руком против вас“: Сноуден наводи да „Епл“ неће одлучивати због чега скенира ваш телефон, него владе

03-09-2021 08:09:04 | | фото: © New Knowledge marathon / RT/ vostok.rs |


Узбуњивач НСА Едвард Сноуден осудио је "Еплов" план скенирања телефона, рекавши да не само да брише границу између онога што јесте и што није приватност, већ да ће на крају омогућити владама да се мешају у интимне детаље нечијег живота.


Сноуден је био међу гласним критичарима "Епловог" плана да скенира садржај на свим "иФон" уређајима у потрази за криминалним садржајем. Технолошки гигант наводи да жели да идентификује дечију порнографију ускладиштену на уређајима, али скептици то виде као најновији корпоративни потез којим се задире у приватност људи под кринком заштите деце. Иде се корак даље од онога што многе компаније већ раде када скенирају датотеке које корисници складиште у облаку на серверима провајдера.

"У основи, разлика је у томе што они уклањају ту раздвојеност између онога што они поседују и онога што ви поседујете. А сада вашем уређају говоре шта да тражи", рекао је Сноуден у интервјуу за руске медије.

Критичари плана кажу да би, ако се таква повреда приватности прихвати и спроведе, то додатно умањило заштиту за све, пре свега од шпијунирања влада. На крају, компанија Тима Кука не би била та која доноси одлуке о томе који ће се садржај тражити, нагласио је Сноуден.

"Може ли `Епл` рећи `не` влади Сједињених Држава? Могу ли рећи `не` руској влади? Могу ли рећи `не` кинеској влади?", упитао је реторички.


"Наравно да је одговор `не` - не ако желе да наставе да продају своје производе у овим земљама."



"Када `Епл` сруши ову баријеру између својих сервера и вашег телефона, почеће да се користе вашим телефоном, те ће моћи да скенирају било шта. Они могу да траже политичке критике, финансијске податке, заиста било шта", рекао је Сноуден и додао да је заиста неважно да ли неко верује да "Епл" тврди да се залаже за приватност или не.

"Након што је `Епл` успоставио преседан, након што су то учинили по први пут, на основу ове врсте скенирања губи се могућност да се каже за шта ће се користити, а за шта се неће користити. Када се то покаже могућим, то више није питање за `Епл`, то је питање за владе, то је питање за законодавце, и они телефон могу користити на било који начин."


Који подаци представљају црвену заставицу могу се драматично разликовати у зависности од владе. Иако су у једној јурисдикцији слике сексуалног злостављања деце, у другој би то могли бити политичке карикатуре. Сноуден је предвидео да ће компанија која врши скенирање једноставно бити храњена "дигиталним отисцима прстију" да их потражи.

О угрожавању приватности до које би ова пракса довела већ се може сведочити на растућем тржишту циљаног хаковања телефона, у којем су владе примарни клијенти. Израелска фирма "НСО" недавно је добила много лоших критика након навода да је њен шпијунски алат "Пегасус" у неким земљама уперен против дисидената, истраживачких новинара и других људи, чија је приватност у неким случајевима дословно питање живота и смрти.

С обзиром на то колико велику улогу телефони сада играју у животима људи, тешко је потценити сваку рањивост у безбедности уређаја, сматра Сноуден.

"Где год да идете, ваш телефон иде. Он зна шта сте купили, зна са ким разговарате, зна шта вас занима и видео је сваку фотографију коју сте имали. Ово су изузетно личне, интензивно приватне ствари", рекао је он.

"Хаковање телефона је као да сте некоме платили 10 милиона долара и они вам дају могућност да даљински контролишете нечију руку и употребите је против те особе."
Сноуден, који је постао светски познат након што је разоткрио илегални масовни надзор од стране САД-а и њихових савезника током Обамине ере, говорио је у интервјуу снимљеном за образовни "маратон" - Ново знање. Током догађаја, овог пута којим се обележио почетак академске године у Русији, претходно су учествовали и славни говорници као што је Илон Маск.

Сноуден живи у Русији од 2013. године, а САД су га присилиле да остане у земљи након што је његово транзитно путовање преко Москве прекинуто потезом Вашингтона да му одузме пасош након експлозивних открића масовне шпијунаже. На крају је добио политички азил и живи негде у Москви са женом и дететом.

Извор:РТ