Зеленски: Донбас никада неће бити руски, они који се сматрају Русима треба да оду

05-08-2021 10:59:35 | | фото: © РИА Новости / Стрингер/ vostok.rs |


Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да Донбас „никада неће бити руска територија“, а онима који воле Русију и желе да јој се регион придружи предложио је „да траже место у Русији“.


"Становници окупираног Донбаса и Крима морају тачно схватити. Не ради се о томе да неко некога некога протерује. Само желим да ме разумеју. Верујем да ако данас неко живи на територији привремено окупираног Донбаса и мисли да је `наша ствар исправна - ми смо у Русији, ми смо Руси` - онда је велика грешка да остане у Донбасу. То никада неће бити руска територија. То је као што је био зид у Немачкој. У сваком случају, људи, историја ће искористити тренутак и зид ће се срушити. Ако се не сложе (о решавању сукоба), људи ће и даље искористити тренутак", рекао је Зеленски у интервјуу за ТВ "Дом".

Украјински лидер апеловао је на становнике Донбаса и саветовао онима који себе сматрају Украјинцима да не напуштају ову територију.

„Верујем да ако волите Русију, иако сте целог живота остали на територији Украјине, али осећали сте да је то Русија, та особа мора схватити да у име своје деце и унука мора да оде и тражи место у Русији. Јер без Украјине на овој територији неће бити цивилизације. Украјина ће га изградити, изградиће све, недвосмислено. Донбас окупиран, одсечен, никада се неће порасти. Али ако сматрате да је Донбас Украјина и да је он украјински, ако поштујете ову заставу, поштујте украјински језик, ако осећате да сте Украјинац - будите тамо, држите се. Ова ће земља у сваком случају ипак бити ослобођена", рекао је Зеленски, преносе РИА Новости.