У Јакутији пронађен најстарији вечити лед

19-06-2021 07:34:30 | | фото: © Alfred-Wegener-Institut / Thomas Opel / Russia beyon |

У рејону источносибирског насеља Батагај у Јакутији научници су пронашли вечити лед. Његова старост се процењује на 650 хиљада година, наводи се на сајту владе Републике Саха.

Према подацима Института за поларна и морска истраживања „Алфред Вегенер” (AWI), лед је пронађен на дубини од 50 метара, где је температура минус 10 степени.

„Овај слој вечитог леда већ је преживео неколико ледених и међуледених доба”, изјавио је научник из института за поларна истраживања Томас Опељ, пише Russia beyond.

У периоду од 40-их до 60-их година 20. века овај део терена био је пут за гусенична возила која су уништила заштитни и изолациони биљни покривач.

Према речима научника, пронађена локација има велики значај. Она доказује да вечити лед не мора обавезно да се истопи у топлим периодима. Истраживачи су истакли да је овај део терена преживео високе температуре када је на Арктику било четири-пет степени топлије него данас.

Раније су научници проценили колика је површина Јакутије подложна топљењу вечитог леда. Према речима доктора географских наука Александра Фјодорова, скоро 40% територије региона наћи ће се у опасности у случају интензивирања климатских промена и топљења вечитог леда.