Потписан споразум о производњи вакцине „Спутњика V“ у Србији

05-04-2021 02:59:17 | | фото: © РФПИ/ vostok.rs |

Институт "Торлак" потписао је Споразум о трансферу технологија са Руским фондом директних инвестиција и руском фармацеутском компанијом "Генеријум" о процедурама и технологијама неопходним за производњу руске вакцине "Спутњика V" у Србији, саопштио је министар и председник Међувладиног комитета за сарадњу с Русијом Ненад Поповић.

"Од овог тренутка за 'Торлак' су отворени подаци везано за производњу вакцине 'Спутњик V' коју је развио најреномиранији руски институт за вирусологију 'Гамалеја'. Ради се о осетљивим и поверљивим подацима које могу да размене само партнери који имају огромно међусобно поверење", поручио је Ненад Поповић.

Најавио је да ће у Институту "Торлак" током априла бити произведене три валидационе серије вацкине "спутњик Ве".

"Узорци из ових валидационих серија биће послати на контролу квалитета у Институт 'Гамалеја' у Москви. Након што Институт 'Гамалеја' потврди валидност узорака произведених у 'Торлаку', Институт 'Торлак' креће са производњом вакцине. Очекујемо да се то догоди до 20. маја ове године", објаснио је Поповић.

Указао је да би Србија тиме постала прва земља у Европи која производи вакцину "Спутњик V".

Изразио је захвалност руском председнику Владимиру Путину, руској Влади, Руском фонду директних инвестиција, Институту "Гамалеја", компанији "Генеријум" и Институту "Торлак" који су омогућили да Србија дође у прилику да производи вакцине против коронавируса на својој територији.

"Ово је историјски тренутак за нашу земљу. Захваљујући нашим руским пријатељима, Србија ће моћи да сачува здравље и животе својих грађана. И што је веома важно, ово је почетак обнове суверенитета наше земље у производњи вакцина, које ће бити важан ресурс за сваку државу у будућности", закључио је Поповић.

ТАНЈУГ, РТС