Драгољуб Галић наздравио 108. години живота!

13-10-2016 07:42:10 | | / mojenovosti.com |

БАЊАЛУКА - Свима који су Драгољубу Галићу прије двије године, када смо писали о њему, пожељели још рођендана жеља се остварила, па је овај дјед из Доњих Голеша, код Бањалуке, јуче наздравио 108. години живота.

Иако нема снагу из младости, не предаје се лако старости и дан често прекрати којекаквим пословима. Тако је 15 дана прије јучерашњег рођендана сам окречио базен који је висок два и по метра, а ни трава му се не отима. "Волим радити и то ми иде. Када сам кречио базен, са земље сам урадио колико сам могао, а онда сам узео басамаке и попео се. Теже сам сишао, али помогла ми је снаха", прича Драгољуб и то доста разговјетно. Да има воље за радом са 107 година, потврђују и унучад, те кажу да када неки посао они не могу да стигну, а Драгољуб примијети, то буде одрађено. "Дођем кући и видим да је нешто урађено. Ако не може, на примјер, да косом покоси траву, он је почупа рукама", каже Веселко Галић, његов унук. Овај дјед, кажу укућани, дане прекраћује и лежањем, а снаха Јелка каже да пази да храна коју им прави не буде премасна и да врло мало једе, те да је увијек у јелу био умјерен. "Увијек нам је говорио да је психа важна. И никада није био галамџија, а увијек је све стизао.

Оно што би испланирао, то би и завршио, али лаганим темпом. Ако жели унучад да у неком послу окупи, прво каже идемо сви, а када види да нећемо, тада би на фору узео виле и грабље за све и рекао би да иде сам, онда кренемо за њим", прича унук Веселко. Драгољуб има 11 унучади, од којих и унуку која прима пензију, 15 праунучади, а имао је седморо дјеце, од којих му је жив син Дамјан (71) и кћерка Крста (85). Осим што је вјероватно најстарији Бањалучанин, за њега је везана и још једна необичност, јер је трећи пацијент у свијету којем је у позним годинама урађен пејсмејкер, и то прије пет година. У породици Галић препричавају и анегдоту након тог захвата, те кажу да му је доктор обећао о свом о трошку за десет година од операције замијенити пејсмејкер. И након тога, ако га ухвати нека бољка, успјешно се носи с њом, па је прије два мјесеца преболио тежу упалу плућа, а лијекове није имао потребе да користи до прије шест година.

Сада пије само оне за срце, а притисак му је добар. Ова старина већ дуго алкохол и кафу не пије, престао је да пуши, а вода му је најбоље пиће и то је уз узмјереност у свему можда разлог његове дуговјечности. Улазак у 108. годину Драгољубу је родбина приредила како доликује овом свечаном дану, уз трпезу, торту и дување свјећица, а уз шљиву наздравило се и шампањцем.***