РТ: Руска економија би могла постићи бољи учинак него што се очекивало након кризе са пандемијом - Светска банка

01-04-2021 09:01:28 | | фото: © Sputnik / Vladimir Sergeev / RT/ vostok.rs |


Светска банка је повећала изгледе за руску економију. Упркос постојећим санкцијама и ризицима повезаним са пандемијом, очекује се да ће бруто домаћи производ (БДП) земље порасти за око 3%.

Банка очекује да ће се поверење потрошача и пословања у Русији још више побољшати, отварајући пут за постепени економски опоравак, уколико у земљи не буде трећег таласа пандемије.

Према прогнози, руски БДП треба да порасте за 2,9% и 3,2% у 2021. и 2022. години, наводи Банка у свом најновијем извештају, што је више од децембарских пројекција које су руском економском расту дале раст 2,6% за ову годину и 3,0% за 2022. годину.

Ревизија прогнозе уследила је због смањења БДП-а нижег од очекиваног 2020. године, када је ширење вируса довело до закључавања широм земље и брзог ублажавања ограничења, наводи се у извештају.

Међутим, опоравак руске економије и даље се може суочити са неколико негативних ризика. Изазови би могли бити повезани са могућношћу нових санкција и оклевањем са примањем вакцина или са могућом ефикасношћу вакцина нижом од очекиване. Други ризик долази из банкарског сектора, који може бити склон погоршању квалитета услуга и профитабилности, делимично и због „прегрејаног“ домаћег хипотекарног тржишта.


Процене Светске банке су ниже од пројекција и руске владе и Међународног монетарног фонда (ММФ). Према најновијем извештају Министарства за економски развој Русије, БДП би требао да се повећа за 3,3% 2021. и 3,4% 2022. године. ММФ је још оптимистичнији, прогнозирајући да ће руски БДП у том периоду бити већи за 3%, односно 3,9%.

Раније ове недеље, "Саксо" банка је саопштила да недавни опоравак енергетског тржишта може да подстакне руску економију у наредна три месеца. Према њеним проценама, раст БДП-а земље у другом тромесечју биће вођен робним сектором, при чему се очекује да ће се нафтом "Брент" до краја јуна трговати по цени од 68 долара по барелу, а да ће цена злата износити 1.850 долара по унци.

Извор:РТ