РТ: Западне обавештајне службе усмеравају руску опозицију да промене мишљење о Криму, наводи Министарство одбране

20-03-2021 01:55:11 | | фото: © Sputnik / Alexandr Piragis / RT/ vostok.rs |


Седам година након што се полуострво Крим вратило под контролу Москве, западне државне авети воде кампању да утичу на то како Руси гледају на тај догађај, користећи ванпарламентарне опозиционе групе као пијуне, упозоравају безбедносни званичници.


На округлом столу у Сенату поводом обележавања годишњице присаједињења Крима, Андреј Картаполов, заменик министра одбране, рекао је колегама да је „све више покушаја специјалних служби бројних западних земаља, као и Украјине, да појачају активности руске унутрашње ванпарламентарне опозиције“.


Према званичнику, ови активисти „покушавају да зараде својих тридесет сребрњака на питању Крима, укључујући ангажовање малолетних грађана у илегалне протестне акције“.


Картаполов је упозорио да, иако је постојала преовлађујуће позитивна национална реакција на поновно придруживање Крима земљи 2014. године, ставови јавности почињу да се мењају.

„Млађа генерација почиње да заборавља на овај догађај или га суди по узору на примитивне идеје које се сервирају у медијима и на интернету и ту почиње да се намеће стереотип такозване анексије Крима“, рекао је он.

„Такав деструктиван положај усађује западна пропаганда и има за циљ да дискредитује и вулгаризује високи импулс кримског пролећа, да подели руско друштво“, додао је он.

У четвртак је објављено заједничко саопштење министара спољних послова земаља Г7 у којем се осуђују „континуиране акције Русије на подривању украјинског суверенитета, територијалног интегритета и независности“. То је дан, наводе они, који обележава „нелегитимну и незакониту анексију“ Крима.

Појављујући се на великом концерту у част прославе годишњице, председник Владимир Путин изјавио је да је присаједињење „обнова историјске правде“. Према његовим речима, „сваки центиметар те земље натопљен је крвљу руских и совјетских војника. Ова земља је света за Русију“.

Црноморско полуострво је по налогу Никите Хрушчова 1954. године пребачено у Украјинску Совјетску Социјалистичку Републику. Међутим, након распада Совјетског Савеза 1991. године, Крим је био одвојен као део независне Украјине.

Извор:РТ