„Војска испунила захтев председника Путина да се спречи крвопролиће на Криму“

19-03-2021 08:34:54 | | фото: © РИА Новости / Вадим Савицкий/ vostok.rs |


Оружане снаге Русије испуниле су захтев председника Владимриа Путина да спрече крвопролиће током операције на Криму 2014. године, а према мишљењу многих страних политичара и стручњака, руска војска је поступала веома професионално, рекао је заменик министра одбране Русије Андреј Картаполов.


Према његовим речима, руски војници су заједно са народном полицијом на полуострву сачували Крим од те страшне несреће.


„Када се чинило да неће бити могуће да се избегне велико крвопролиће, у ситуацију се умешала Русија. Парламент и влада Крима су већ 27. фебруара 2014. године били под заштитом 'учтивих људи' и над зградом се вијорила руска застава. Од тог тренутка све се брзо одвијало“, рекао је Картаполов на округлом столу у Савету федерације, посвећеном повратку Крима у састав Русије.



Како је додао, 27. фебруара ујутру били су постављени контролни пунктови на местима копнене комуникације са Украјином, а кроз неколико дана биле су блокиране све војне јединице украјинских Оружаних снага.

„Јединице Оружаних снага Русије истовремено су решавале задатке поуздане заштите објеката Црноморске флоте и спречавања оружаног мешања украјинских војника у политичку ситуацију, спречавање изношења муниције и оружја из украјинских јединица и арсенала, стварање свих услова за одржавање референдума о статусу Крима“, објаснио је Картаполов.

Према његовим речима, на састанцима са шефовима снага самоодбране, представницима локалних власти, друштвено-политичких организација посебна пажња је посвећивана разјашњавању главног захтева руског председника, а то је да се ни у ком случају не допусти сукоб и крвопролиће са украјинским војницима.

„Сви ти задаци били су успешно решени. На Криму се није догодио ниједан оружани сукоб и није било људских жртава. Многи страни политичари, експерти и стручњаци признали су да су поступци руске армије током Кримске операције били високо професионални у свим компонентама“, рекао је заменик министра, истакавши да су руски војници показали високу професионалност.