Број пацијената примљених у болнице већи од броја отпуштених

05-03-2021 04:21:10 | | фото: © РИА Новости / Рамиль Ситдиков/ vostok.rs |


Директорка Инфективне клинике Клиничког центра Србије (КЦС) Ивана Милошевић изјавила је данас да се пандемија коронавируса поново захуктава и да је број пацијената примљених у болнице већи од броја отпуштених, уз велики број прегледа у тријажним центрима.


Милошевић је, након састанка директора ковид болница с министром здравља, навела да је данас постигнут договор о томе да се пацијенти упућују, пре свега, у ковид болнице у Батајници и Крушевцу.

Рачунамо и на КБЦ ''Земун'' и '' Драгиша Мишовић'', као и на Инфективну клинику, која ради 24 часа и надамо се да нећемо морати опет у ковид систем да враћамо КБЦ ''Звездара“ и ''Бежанијска коса'', јер морамо водити рачуна и о пацијентима који немају COVID-19, рекла је она.

Према њеним речима, ситуација је таква да се не треба изненадити ако неко од пацијената буде хоспитализован и ван Београда, јер се већи број болесника прима у болнице, него што се отпушта.

Батајница има капацитете за пријем болесника, али ни то није безгранично. Сада је тамо приближно 750 пацијената, а капацитет је 900, прецизирала је Милошевић.

Директорка Инфективне клинике је најавила и да ће бити отворен други стационар у ВМЦ "Карабурма" са 45 постеља, где ће бити ангажовани радници из војног система.

Како је истакла, ово су планови за предстојећи викенд, пошто се дугорочни планови не могу правити, јер је ситуација драматична.

Она је апеловала на све грађане, у име свих здравствених радника који годину дана раде свој посао, да се стрпе и искористе привилегију коју имају због тога што Србија има четири врсте вакцина на располагању, јер је то једини пут ка нормалном животу.

Немојте да изгубимо шансу да се вратимо у релативно нормалан живот, што пре. Морамо да се придржавамо мера, које се нису довољно поштовале, посебно после пријема прве дозе вакцине, нагласила је она.

Према њеним речима, вакцина није чаробни штапић, она нас штити, али потребне су бар две недеље после друге дозе да бисмо били сигурни.