Неопходне оштрије мере за контролу ширења коронавируса

05-03-2021 03:42:55 | | фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |


Државни секретар Министарства здравља Владе Републике Србије Мирсад Ђерлек изјавио је данас да је због пораста броја оболелих од коронавируса притисак на здравствени систем велики, због чега су неопходне оштрије мере, пре свега када је реч о окупљању већег броја људи.


Ђерлек је у изјави за Радио-телевизију Србије (РТС) рекао да су нове мере преко потребне да би се зауставило даље ширење вируса, и додао да се свакодневно анализира свака ситуација, на основу чега ће људи у Кризном штабу донети најбољу одлуку.

У Београду, али и у другим градовима, ситуација je алармантна, упозорио је он, напомињући да је у ковид амбулантама у престоници јуче обављено 3.600 прегледа, пре два дана 4.000, а повећан је и број пријема у односу на отпуст из болница.

Очекујем да ће министар здравља донети одлуку о проширењу капацитета, а то значи враћање неких болница у ковид систем, објаснио је државни секретар.

Такође, ситуација је погоршана и у Војводини, Шапцу, Крагујевцу и готово свим деловима Србије, оценио је он и изразио уверење да ћемо успети да зауставимо даље ширење вируса.

Ђерлек је рекао да процес имунизације протиче у најбољем реду, и у складу са тим најавио допремање још пола милиона вакцина кинеског произвођача "Синофарм", док 8. марта стиже и редовна испорука цепива компаније "Фајзер".

Уколико успемо да зауставимо ширење вируса и наставимо са вакцинацијом, до јуна се може очекивати да имамо више од два милиона грађана који су примили обе дозе вакцине, подвукао је он.