Србија жели да развија и проширује односе са Ираном

05-03-2021 02:39:51 | | фото: srbija.gov.rs/ vostok.rs |


Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Исламске Републике Иран у Србији Рашидом Хасаном Пуром Баеијем о билатералној сарадњи и унапређењу традиционално пријатељских односа.


Селаковић је оценио да би размена посета на високом и највишем нивоу допринела даљем јачању политичког дијалога и чвршћем повезивању двеjу земaљa.

Oн је посебно подвукао захвалност Србије на доследној политици и принципијелном ставу Ирана у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности тзв. Kосова и подршци коју нам пружа у међународним форумима по том питању.

Шеф српске дипломатије је истакао да Србија жели да даље развија и проширује своје економске односе са Ираном, што укључује и повећање трговинске размене.

Србија је спремна да оствари што снажнију привредну сарадњу, која би на прави начин одражавала пријатељске односе наших држава и народа, поручио је Селаковић и додао да би било добро реактивирати и рад Мешовите комисије за трговину и економску сарадњу.

Као области за сарадњу, министар је истакао фармацеутску, прехрамбену и аутомобилску индустрију, грађевинарство, рударство и енергетику, здравство, туризам и ИТ.

Селаковић је честитао Ирану на развоју сопствене вакцине и истакао спремност Србије да учествује у размени искустава у борби против коронавируса.

Такође, министар је напоменуо и добру сарадњу у области културе, образовања и спорта и, с тим у вези, поздравио иницијативу да се постави биста Николе Тесле у Техерану, односно, биста чувеног иранског песника Омара Хајама у Београду, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.