Блумберг: САД и Британија припремају додатне санкције против Русије због „кршења забране употребе хемијског оружја“

05-03-2021 03:24:10 | | фото: © РИА Новости / Алексей Майшев/ vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе и Велика Британија припремају додатне санкције против Русије због „кршења забране употребе хемијског оружја“, известио је Блумберг позивајући се на изворе.

Како је приметио саговорник агенције, амерички председник Џо Бајден наметање ограничења на руски државни дуг може сматрати екстремним кораком.

Истовремено се тврди да је амерички лидер спреман на такав корак само ако Русија „поново прекрши ову забрану“. Према Блоомбергу, европски партнери ће подржати Вашингтон.

Британске власти посебно намеравају да инсистирају на томе да ОЗХО (Организација за забрану хемијског наоружања) настави да врши притисак на Москву. У блиској будућности Лондон ће са Паризом и Берлином разговарати о могућим мерама.

Агенција санкције против „руских олигарха“ назива алтернативом овој опцији. Напомиње се да Сједињене Државе могу да користе „закон Магнитског“, који омогућава наметање ограничења лицима која су, по мишљењу америчких власти, умешана у кршење људских права или корупцију.

Реакција Кремља
Секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков назвао је идеју нових ограничења „сулудим поривима“ и изразио наду да ће они остати само на страницама медија.

"Дакле, хипотетичко резоновање овде једва да је прикладно. Сачекајмо и видимо како ће се догађаји развијати", рекао је он, преносе РИА Новости.

Портпарол Кремља је такође подсетио да су све оптужбе за употребу хемијског оружја против Русије неутемељене.

„Не постоје подаци који говоре о овоме, стварни подаци, а и не могу бити, јер је Русија већ одавно уништила све залихе хемијског оружја и сви програми повезани с тим у складу са руским обавезама према Конвенцији о хемијском оружју“, рекао је Песков.