РТ: Кина „градитељ мира у свету“, наводи Пекинг након што ју је Блинкен означио као „највећи геополитички тест 21. века“

04-03-2021 03:20:52 | | фото: © REUTERS/Vitaly Nevar / RT/ vostok.rs |


Пекинг је одбацио сугестију Вашингтона да је Кина „геополитички тест“ за САД, али је саопштио да је неизбежно да се две нације, са различитим историјама, културама и политичким системима, не слажу око неких питања.

„Кључно је поштовати једни друге, третирати једни друге као једнаке и правилно управљати и конструктивно деловати. Дијалог је бољи од конфронтације“, рекао је портпарол Министарства спољних послова Кине, Ванг Венбин.


Венбин је саопштио да је „Кина увек била градитељ светског мира“ и позитиван допринос глобалном развоју, позивајући друге државе да приступ Пекинга виде као прилику, а не као изазов.


„Надамо се да ће САД гледати на Кину и кинеско-америчке односе на објективан и рационалан начин, прилагодити се тренду времена и напустити застарело размишљање `ваш добитак је мој губитак`“, додао је Ванг понављајући став Пекинга о Синђијангу и Хонг Конгу,захтевајући да се Вашингтон уздржи од мешања у унутрашње ствари земље.

Јуче је амерички државни секретар Ентони Блинкен саопштио да Кина представља амерички „највећи геополитички тест 21. века“, додајући да је суперсила у настајању једина земља која је довољно моћна да угрози тренутни међународни поредак.

„Наш однос с Кином биће конкурентан када треба, сараднички када може и противнички када мора. У односима с Кином наступаћемо са позиције силе“, рекао је Блинкен током обраћања у Стејт департменту.

Кинеско-амерички односи су знатно погоршани током Трампове администрације и настављају да се погоршавају усред све јачих критика Запада према кинеским унутрашњим пословима, посебно наводним кршењима људских права у Синђијангу и Хонг Конгу, што Кина снажно негира.

Извор:Восток/РТ