РТ: Трећа руска вакцина против коронавируса користи класичну технологију „мртвих вируса“

03-03-2021 11:30:38 | | фото: © Reuters / Anton Vaganov / RT/ vostok.rs |


Трећа вакцина против коронавируса регистрована је у Русији и заснива се на „савршено конвенционалној“ платформи, а они којима је инјекција убризгана нису имали нежељене ефекте, рекао је за РТ шеф научног центра "Чумаков", који је вакцину направио.

Вакцина "КовиВак" добила је национално одобрење у Русији 20. фебруара. Очекује се да ће прва серија доза бити доступна јавности средином марта, наводи се у саопштењу Владе.


Вакцина је заснована на најтрадиционалнијој технологији која постоји већ дуже време и која се широко користи у целом свету, рекао је за РТ Ајдар Ишмухаметов, генерални директор Научног центра "Чумаков".

„Глобално, скоро 100% вакцина садржи или деактивиране или живе патогене“, рекао је
Ишмухаметов, додајући да она коју је развио његов центар садржи „деактивирани“ (мртви) коронавирус. Ова врста вакцине симулира природни процес инфекције, увођењем имунолошког система у вирус и "учењем" тела да се бори против патогена без ризика од ширења кроз тело и изазивања болести, објаснио је он.

„Две недеље након прве инјекције, дајемо човеку још једну да ојачамо имуни одговор. Као резултат тога, тело постаје потпуно способно да се самостално бори против вируса“, рекао је Ишмухаметов, додајући да ова вакцина укључује две дозе, као што је случај са свим осталим тренутно постојећим вакцинама против коронавируса.



Заснована је на одређеном примерку коронавируса за који је утврђено да је подложнији "деактивацији" и контролисаној репродукцији. Ипак, Ишмухаметов верује да ће вакцина бити ефикасна против свих сојева коронавируса, укључујући и јужноафричку варијанту, која се наводно показала резистентном на вакцину АстраЗенека.

"Будући да говоримо о вакцини против целог вируса, одступања у генетском низу, нешто што називамо различитим сојевима или различитим варијантама, су безначајна и износе мање од један проценат. Дакле ... било би чудно помислити да вакцина против целог вируса можда неће успети да делује против нових сојева, с обзиром на то како су мале разлике“, рекао је он.

КовиВак је добио национално одобрење у Русији још у другој фази клиничких испитивања. Сада мора да прође кроз трећу фазу како би научници могли прецизно да процене његову ефикасност. Међутим, прва испитивања су већ показала да нема нежељене ефекте, рекао је он.


„Најважније је да у овом тренутку имамо вакцину која дефинитивно нема нежељених ефеката“, рекао је он, додајући да од 300 добровољаца ниједан није пријавио никакве симптоме, осим повременог бола око места убризгавања.


Центар планира да објави више података о својој вакцини за два или три месеца, јер Ишмухаметов каже да његов центар не мора „да доказује било шта о нашем институту или нашим вакцинама“.

„Радимо ово 60 година и победили смо дечију парализу и жуту грозницу“, рекао је он, додајући да је центар "Чумаков" домаћин Центра за сарадњу, надзор и истраживање полиовируса и ентеровируса Светске здравствене организације (СЗО), те да активно сарађује са здравственим телом УН-а.

Раније је Русија одобрила вакцину "ЕпиВакКорона", коју је развио Векторски институт са седиштем у Сибиру, и "Гам-КОВИД-Вак" (познат и као "Спутњик V") за хитну употребу. Прва национална вакцина, "Спутник V", од тада је добила одобрење у више од 30 држава, према Руском фонду за директна улагања (РДИФ), који је финансирао развој.

За разлику од неких других, све тренутне руске вакцине, укључујући новоуведени "КовиВак", могу се чувати у обичном фрижидеру, што олакшава дистрибуцију.

Извор:Восток/РТ