Матвијенкова: Централна банка и Влада спроводе политику дедоларизације по налогу председника Путина

02-03-2021 10:15:54 | | фото: © РИА Новости / Виталий Белоусов/ vostok.rs |


Амерички долар ће остати у оптицају у Русији, рекла је председник Савета Федерације Валентина Матвијенко у интервјуу за РИА Новости.

„Долар, наравно, неће нестати нигде, али свакако је неопходно смањити зависност наше економије од било које валуте, што се и ради“, рекла је она.


Раније је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков у интервјуу за Блумберг рекао да Русија треба да смањи улогу долара у било којим операцијама, елиминишући „зависност од овог отровног извора сталних непријатељских акција“. Међутим, није прецизирао које мере за то треба предузети.

Матвијенко је изјаву Рјабкова назвала „никаквом сензацијом“.

"Строго говорећи, и Централна банка и Влада последњих година спроводе политику дедоларизације по налогу председника Путина. Она је очигледна", нагласила је она.


Матвијернкова је подсетила да руске златне и девизне резерве већ много мање зависе од долара, али да постоје и други значајни резултати - током последњих десет година улагања Москве у државне обавезе Сједињених Држава смањиле су се 30 пута.


"Односно, процес је у току. Можда ће неко помислити да иде полако, али се прогресивно развија. Смањење зависности од, додуше важног, али једног финансијског центра је апсолутно исправна политика, а руски парламент га подржава на сваки могући начин, јер је ово питање суверенитета наше земље.“


Уверила је да ће се овај рад наставити и даље.

„Недавно смо учинили много на јачању рубље, повећању атрактивности руске валуте како за пословање, тако и за наше грађане.“


Руси све више узимају кредите и дају депозите у рубљама, закључила је Матвијенкова.