Кијев о ситуацији у Донбасу: Лош мир је бољи од великог рата

22-02-2021 04:21:31 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Сценарио у вези са развојем ситуације у Донбасу, којег се Кијев сада придржава, је „лош мир је бољи од великог рата“, рекао је шеф украјинског министарства спољних послова Дмитриј Кулеба.

Украјински савет за националну безбедност и одбрану расправљао је 19. фебруара о погоршању безбедносне ситуације у Донбасу, на којем су донесене одређене поверљиве одлуке. Након састанка, секретар Савета, Алексеј Данилов рекао је да је донета одлука о ревизији пет сценарија за Донбас.

„Сада се наш сценарио условно може назвати `лош мир је бољи од великог рата`, и управо се кроз њега крећемо“, рекао је Кулеба, одговарајући на питање који је од пет сценарија Кијева у односу на Донбас најрелевантнији, преносе РИА Новости.

Према речима министра, на састанку Савета за националну безбедност и одбрану Украјине одлучено је да се анализира расположивих пет сценарија за развој ситуације у Донбасу и њихову усклађеност са тренутном ситуацијом у региону.

Кулеба је истовремено рекао да Кијев треба да максимално искористи преговарачки процес из Минска за решавање ситуације у Донбасу.

Раније су у Доњецку саопштили да су након састанка Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, украјинске снаге појачано гранатирале Горловку. Министарство спољних послова Доњецке Народне Републике сугерисало је да је Кијев спреман да напусти примирје у Донбасу.

У априлу 2014. украјинске власти покренуле су војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике, које су прогласиле независност након државног удара у Украјини у фебруару 2014. године. Према најновијим подацима УН-а, око 13 хиљада људи је погинуло о сукобу.