РТ: „То неће бити само санкције“: Бајденов саветник запретио да ће казнити Русију „видљивим и невидљивим алатима“ за хаковање СоларВиндса

22-02-2021 09:30:58 | | фото: © Reuters / Brendan McDermid / RT/ vostok.rs |


Администрација Бајдена ускоро ће дати брзи одговор на хаковање СоларВиндса, тако да уобичајени осумњичени, Русија, разуме где Вашингтон повлачи црту у вези са сајбер нападима, рекао је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан.

Током свог обраћања у емисији Ци-би-еса, Саливана су питали шта ће тим америчког председника Џоа Бајдена учинити у вези са хаковањем СоларВиндса, с обзиром на то да су се санкције показале неефикасним против Москве.


Саветник је одговорио да ће амерички „одговор укључивати комбинацију видљивих и невидљивих алата“. Није прецизирао шта би ти „алати“ могли бити.


"И то неће бити само санкције, јер, како кажете, одговор на низ активности попут ове захтева свеобухватнији сет алата, а то је оно што администрација намерава да уради."


„Проћи ће недеље, а не месеци пре него што САД припреме одмазду против Русије, изјавио је Сулливан.

"Обезбедићемо да Русија разуме где САД подвлаче црту у овој врсти активности."


Хаковање СоларВиндса пријављено је у децембру, постајући један од највећих и најсофистициранијих сајбер напада до данас. Хакери су могли да убацују софтвер у позадини у широко коришћени програм за управљање мрежом, који је дистрибуисала компанија СоларВинд из Тексаса. То им је омогућило да компромитују системе више од 100 комерцијалних фирми на глобалном нивоу, као и девет америчких владиних агенција, с тим што је хаковање откривено тек осам или девет месеци касније.

Вашингтон инсистира на томе да таква операција не би могла бити изведена без подршке стране владе, док су америчке обавештајне и безбедносне агенције саопштиле да је хаковање „вероватно руског порекла“. Ово је одјекнуло тврдњама главних медија без доказа и њиховим језиком у „проценама“ о изборима 2016. године. Москва је порекла било какву умешаност у хаковање СоларВиндса, називајући то „још једним неутемељеним покушајем“ САД-а да узму Русију као жртвеног јарца.

Извор:Восток/РТ