РТ: Рецесија је завршена за најбогатије, док ће милијарде живети у сиромаштву најмање деценију - Оксфам

26-01-2021 08:23:30 | | фото: © Reuters / Agustin Marcarian / RT/ vostok.rs |

„Дубока подела између богатих и сиромашних показује се смртоносном попут вируса“


Пандемија коронавируса има потенцијал да истовремено повећа економску неједнакост у готово свим земљама на свету, према новом извештају који је Оксфам (међународно удружење са циљем решавања проблема сиромаштва)објавио.

Извештај под називом „Вирус неједнакости“ објављен је на дан отварања Светског економског форума у ​​Давосу, који се одржава виртуелно ове године. Извештај показује да је 1.000 најбогатијих људи на планети надокнадило губитак коронавируса у року од само девет месеци, али „могло би да прође више од деценије да се најсиромашнији на свету опораве од економских утицаја пандемије“.


„Намештени економски систем омогућава супербогатој елити да стекне богатство усред најгоре рецесије од Велике депресије док се милијарде људи труде да саставе крај с крајем“, наводи се у извештају.


Пораст неједнакости значи да би требало да прође најмање 14 пута дуже да се број људи који живе у сиромаштву врати на ниво пре пандемије, него што је требало за повратак богатства првих 1.000 милијардера, објаснио је Оксфам. Укупно богатство милијардера достигло је 11,95 билиона долара у децембру 2020. године, што је еквивалент укупној потрошњи влада Г20 за опоравак од коронавируса.

Према извештају, 10 најбогатијих људи на свету видело је како се њихово заједничко богатство повећало за пола билиона долара од почетка пандемије. То је „више него довољно да се свима плати вакцина против коронавируса и да се осигура да пандемија никога не гурне у сиромаштво“. Истовремено, пандемија је довела до најгоре кризе са послом за последњих више од 90 година са стотинама милиона људи који су сада незапослени или су без посла.

„Бићемо сведоци највећег пораста неједнакости од почетка евиденције. Дубока подела између богатих и сиромашних показује се смртоносном попут вируса“, рекла је Габриела Бућер, извршни директор Оксфам интернешенел.


Извор:Восток/РТ