РТ: Кина претекла САД као глобалну дестинацију за стране инвестиције усред пандемије коронавируса

25-01-2021 10:27:37 | | фото: © Getty Images / theasis / RT/ vostok.rs |


Кина је постала једна од ретких дестинација која је привукла више капитала од САД-а 2020. године, чинећи је главном дестинацијом за стране директне инвестиције, док су укупни глобални токови опали за преко 40 процената.

Кинеска економија је прошле године имала прилив од 163 милијарде долара, бележећи раст од четири процента на годишњем нивоу, према подацима објављеним на Конференцији УН-а за трговину и развој (УНЦТАД). У међувремену, САД су пале на друго место, јер су инвестиције страних држава у највећу економију на свету опали на 134 милијарде долара.

„Повратак на позитиван раст БДП-а (+ 2,3%) и циљани програм олакшавања инвестиција кинеске владе помогли су стабилизацији инвестиција након раног закључавања“, наводи се у извештају.

Инвестициони пејзаж се драматично променио од прошле године, када су САД привукле готово двоструко више од Кине. У 2019. години САД су имале прилив од 251 милијарду долара, док је Кина имала 140 милијарди долара.

Према проценама агенције УН-а, прилив страних директних инвестиција широм света пао је на 859 милијарди долара у 2020. години у поређењу са скоро 1,5 билиона долара у препандемијској години. Прошлогодишњи токови били су 30 одсто испод „минимума након глобалне финансијске кризе 2009. године“, каже се у извештају.

Пандемија је подстакла велики заокрет у глобалној економији, јер су развијене земље чиниле највећи део глобалног пада. Приливи ка тим економијама драматично су опали за 69 процената. Само у Европи токови су опали за две трећине да би 2020. годину завршили са негативних четири милијарде долара.

Пад инвестиција у земљама у развоју био је око три пута мањи, те су пале за релативно умерених 12 процената. Осим Кине, негативну тенденцију поправила је још једна азијска сила. Прилив страног капитала у Индију порастао је 13 одсто у 2020. години, показује извештај УНЦТАД-а.

Ове године ће инвестиције вјероватно остати слабе због неизвесности око развоја пандемије коронавируса, упозорила је агенција. Иако су земље у развоју пребродиле олују прошле године, њихов учинак у 2021. години остаје „главна брига“, према речима Џејмса Жана, директора УНЦТАД-овог оделења за инвестиције.

„Ефекти пандемије на инвестиције ће се задржати“, рекао је Жан. „Инвеститори ће вероватно остати опрезни при улагању капитала у нова прекоморска производна средства.“

Извор:Восток/РТ