Вакцинација у Србији кренула веома добро

23-01-2021 12:51:41 | | фото: © Танјуг / srbija.gov.rs/ vostok.rs |

Члан Кризног штаба за борбу против коронавируса, епидемиолог Бранислав Тиодоровић оценио је данас, на конференцији за новинаре тог тела, да је вакцинација у нашој земљи кренула добро, додавши да је до сада вакцинисано 119.711 особа и да се тај број повећава из часа у час.


Тиодоровић је поручио да је неопходно за што краће време вакцинисати што већи број људи и подсетио на то да ниједна земља у односу на број становника нема толико вакцина као Србија.

Он је изразио наду да би у наредна два до три месеца, уз вакцинацију и створени природни имунитет, могли доћи до колективног имунитета.

Епидемиолог је пренео да је на данашњој седници Кризног штаба одлучено да све постојеће мере остају на снази, упозоривши на то да тренутно побољшање епидемиолошке ситуације не треба да нас завара и да закључимо да смо у контролисаној ситуацији.

Далеко смо од тога. Важно је да будемо свесни да морамо очувати ове мере, да на њима инсистирамо без одвајања, рекао је Тиодоровић и навео да је посебно важно да мере остану на снази и да се у том периоду вакцинише што више људи.

Он је подсетио на то да су на снази забрана окупљања више од пет особа, обавезне маске у затвореном простору, ограничено радно време за угоститељске објекте и тржне центре до 20 сати, а продавница до 21 сат.

Говорећи о данашњем билансу новозаражених коронавирусом, он је навео да је највише позитивних у Београду - 430, Новом Саду - 93, Крагујевцу и Нишу по- 62, Крушевцу- 49, Краљеву - 46, Шапцу- 44 и Ужицу - 43.

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић истакао је да алергија на пеницилин није препрека да се грађани вакцинишу било којом од три врсте вакцина против коронавируса које су доступне у Србији, јер се у њиховој производњи не користе пеницилински антибиотици.

Јанковић је објаснио да је апсолутна контраиндикација за вакцинисање било којом од ове три вакцине доказана алергија на неки састојак вакцине или озбиљнија алергијска реакција на претходну дозу вакцине, ако је у питању друга доза.

Све друго није апсолутна контраиндикација, навео је Јанковић.

Он је напоменуо да су акутан поремећај здравственог стања или погоршања хроничног стања привремене контраиндикације, а да све остало нису апсолутно контраиндикације него мере опреза.

Упитан ко не треба да прими вакцину против коронавируса, Јанковић је рекао да су то особе које имају алергију на саму вакцину или на нешто што је у вакцини, као и они који имају тешке алергије, као што су анафилактички шок и обољење коже уртикарија.

На питање о томе да се у јавности спомиње могућност да руска и кнеска вакцина не добију одобрење Европске агенције за лекове и да ли ће грађани Србије који приме те вакцине моћи да путују, Јанковић је рекао да је за вакцину Спутњик В предата документација Европској агенцији за лекове и да се очекује да ће бити предата и за кинеску вакцину Синофарм.

Не могу да говорим унапред какво ће бити решење Европске агенције за лекове, али као лекар и имунолог очекујем да ће све вакцине које имају доказе делотворности и безбедности бити регистроване по истим критеријумима. Све друго би ме јако разочарало, рекао је Јанковић.