Брод за полагање цеви „Академик Черски“ би могао довршити изградњу „Северног тока 2“

23-01-2021 12:45:12 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


Брод за полагање цеви "Академик Черски", који би могао бити ангажован у изградњу гасовода "Северни ток 2", стигао је данас у немачку луку Висмар, показују подаци глобалног система за позиционирање пловила "Марин ррафик".

Брод је био у близини Калињинграда више од недељу дана, а у четвртак је кренуо према Висмару.

У међувремену, још један руски брод за полагање цеви "Фортуна", налази се у недовршеном делу "Северног тока 2" јужно од данског острва Борнхолм, где је стигао јуче.

"Северни ток 2" предвиђа изградњу два крака гасовода укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње од руске обале преко Балтичког мора до Немачке. Пројекту се активно противе Сједињене Државе, које промовишу свој течни природни гас у ЕУ, као и Украјина и бројне европске државе. У децембру 2019. године државе су увеле санкције против гасовода, услед чега је швајцарски "Алсеас" био приморан да заустави полагање цеви.
Полагање се наставило годину дана касније када је брод "Фортуна" положио 2,6 километара цеви у немачким водама. Према саопштењу компаније "Северни ток 2" АГ (оператер пројекта), приближно 148 километара гасовода остало је недовршено од укупне дужине његова два крака од 2.460 километара - 120 километара је остало у данским водама, а око 28 километара у немачким водама.